latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:45 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Бијељина- Обиљежено 500 година Реформације

Удружење Словака Семберије "Јурај Јаношик" и Словачка евангелистичка црква обиљежили су осам година освештања словачке цркве у Бијељини и 500 година Реформације, саопштено је из бијељинске Градске управе.
Словаци у Бијељини (фото: ntvarena.com) -
Словаци у Бијељини (фото: ntvarena.com)

Свечаности су присуствовали и амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница и представници словачких удружења из више градова у Србији.

Амбасадор Пшеница поручио је да је Реформација почела критичким мишљењем, какво је неопходно и данас.

"Иако нисмо сусједне земље, Словаци у БиХ успјели су да у протеклих више од стотину година сачувају своју културу и традицију, што је за нас од изузетног значаја", рекао је Пшеница.

Данијел Штефек, предсједник Удружења "Јурај Јаношик", подсјетио је да молитвени дом Словачке евангелистичке цркве у Бијељини постоји од 1963. године, али да је прије осам година, захваљујући финансијској подршци Градске управе, изграђена нова црква.

Као знак сјећања на дан када је обиљежено 500 година од почетка Реформације, у дворишту цркве је посађено спомен-дрво.

Према ријечима Штефека, Словаци у Бијељини живе од осамдесетих година 19. вијека и у граду тренутно живи 80 припадника словачке националне мањине, углавном у мјешовитим словачко-српским браковима.

"Захваљујући Удружењу које је основано 2006. године успијевамо да организујемо културне манифестације и на тај начин отргнемо од заборава нашу традицију, културу и обичаје", истакао је он.

Штефек је додао да је Удружење Словака у Бијељини прије три године организовало и тромјесечни курс словачког језика и нада се да ће бити у прилици да га поново организује, као и друге културне манифестације.

Он је рекао да ово удружење у Бијељини има добру сарадњу и честе контакте са словачким удружењима из Шида, Ердевика, Бингуле и других мјеста у Србији у којима живе Словаци.

Извор: СРНА