latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:54 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Обиљежено 20 година успјешног рад Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ данас је у Бањалуци на свечаности поводом обиљежавања 20 година постојања и рада представила монографију о реализацији пројекта развоја система за управљање ваздушним саобраћајем у БиХ.
Дирекција за цивилно ваздухопловство - Фото: РТРС
Дирекција за цивилно ваздухопловствоФото: РТРС

Директор Дирекције Ђорђе Ратковица рекао је да се у монографији налазе све чињенице, подаци и информације о овом пројекту у који су били укључени домаћи, али и међународни субјекти.

Ратковица је изразио задовољство што су поводом обиљежавања ове значајне годишњице у Бањалуци највиши званичници и функционери у цивилним ваздухопловним институцијама.

"Са нама су данас и први запослени Дирекције, који су 1997. године кренули у ове тешке процесе успостављања ваздухопловних власти", рекао је Ратковица новинарима.

Генерални директор Европске агенције за безбједност ваздушне пловидбе "Еуроконтрол" Франк Бренер рекао је да је БиХ једна од 41 чланице из Европе, те да се цивилно ваздухопловство у БиХ почело приближавати међународним стандардима.

"Остварена је сарадња са различитим партнерима, а обезбијеђен је и сигуран прелет кроз ваздушни простор ове земље", рекао је Бренер.

Према његовим ријечима, након 20 година постојања Дирекције, БиХ је постигла велики напредак у погледу техничке опреме, безбједности ваздушног саобраћаја и инфраструктуре која се користи, те је спремна да приступи оси "југ-исток", која је веома битна за слијетање авиона на сарајевски аеродром, који биљежи све већи број одлазака и долазака.

"Данашњи догађај искористићемо да позовемо потенцијалне клијенте да размисле о томе да лете и у Бањалуку, која има потребну инфраструктуру за летење, али и потенцијал за развој туризма", рекао је Бренер.

Предсједник Савјета Међународне организације за цивилно ваздухопловство Бенард Алиу рекао је да је БиХ битна чланица ове међународне организације, те да је обиљежавање ове годишњице значајан догађај за БиХ.

"Честитао бих Дирекцији и њеном руководству на развоју цивилног ваздухопловства, те изразио опредијељеност наше организације ка даљем развоју цивилног ваздухопловства у БиХ, што ће користити не само друштву и његовом социо-економском развоју, него и интегрисању земље у глобалне токове", рекао је Алиу.

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ основана је 12. септембра 1997. године као Одјељење за ваздухопловство при Савјету министара БиХ са 15 запослених, а данас је израсла у модерну ваздухопловну управу у оквиру Министарства комуникација и транспорта БиХ са 57 запослених.

Извор: Срна