latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:43 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Приједор добија пети мурал (ВИДЕО)

На фасади приједорске Основне школе "Десанка Максимовић" почело је осликавање петог мурала у овом граду.
Приједор добија нови мурал - Фото: РТРС
Приједор добија нови муралФото: РТРС

Нови мурал под називом "Негдје између почетка и краја", изабран у оквиру међународног конкурса "Паола де Мањинкор" и пројекта "Приједор град мурала" ауторски је рад бањалучког академског сликара Селвера Бегића.

Према ријечима аутора нови мурал одисаће богатим колоритом, а поред наглашеног естетске имаће и дидактичку улогу.

- Овај мурал се једноставно уклапа у живот, са својим колоритом и самом својом идејом добро ће се уклопити у дјечији свијет - каже Бегић.

Пројекат "Приједор град мурала", 2013. године покренуло је локално Удружење ликовних умјетника, како би се Приједор брендирао као град сликара и умјетности.

- Мурали су нешто што је транспарентно, нешто што је видљиво и уочљиво. Савремена умјетност је јако заступљена у развијеним срединама, а ми смо мислили да покажемо свима да је Приједор град умјетника и да има велику традицију - истиче Борис Еремић, предсједник Удружења. 

На мурале су поносни и Приједорчани. Кажу, то је обиљежје по којем је Приједор одавно препознатљив.

Први мурал у овом граду 1998. године на фасади Електротехничке школе, уз помоћ дјеце из тадашњих избјегличких центара, осликала је италијанска умјетница Паола да Мањинкор. По њој је названо признање која се једном годишње додјељује аутору најбољег приједорског мурала.