latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:50 | Аутор: РТРС

Хаос у Ер Берлину, пилоти масовно на боловању

Њемачка авиокомпанија Ер Берлин, која чека купца, објавила је данас отказивање стотине летова због "изузетно" великог броја пилота који су изненада отишли на боловање.

"Суочени смо изузетно великим бројем боловања медју нашим пилотима и због тога ће један број летова данас бити отказан", навела је компанија на својој Фејсбук страници.

Њемачки медији јутрос су јавили да је отказано око 100 летова, цифра која расте из сата у сат и указује на то да предстоји посебно хаотичан дан на њемачким аеродромима.

Отказивања се углавном односе на аеродроме у земљи, Берлин, Дизелдорф, али такође и на путовања за Мајорку, Стокхолм и Цирих.

Око 9.000 путника погођено је тим отказивањима током пријеподнева, а компанија их је преко Фејсбука позвала да остану код куће и чекају даља упутства.

Лист Билд пише о "револту пилота" који су изабрали боловања рађе него штрајк, када им се аутоматски одузима од плате.

"Стално се говори о економској будућности Ер Берлина, а не о његових 8.000 запослених. Страх и бијес расту међу запосленим у Ер Берлину, будућност цијелих породица је угрожена", написала је у саопштењу Кристин Беле, генерална секретарка синдиката Верди. Она је рекла да није изненађена овим масовним боловањима и да не би искључила могућност да и други запослени јаве да су на боловању.

Ер Берлин, други по величини авиопревозник у Њемачкој, саопштио је прошлог мјесеца да подноси захтјев за банкрот, јер је Етихад, компанија из Уједињених Арапских Емирата, саопштила да ће обуставити финансирање послије вишегодишњих неуспјешних покушаја да преокрене пословање компаније.

Држава је одлучила да њемачкој компанији да позајмицу како би до даљњег наставила с летовима.

Извор: Бета