latinica  ћирилица
12/09/2017 |  17:19 | Аутор: РТРС

Да ли Комшићева амбиција представља почетак краја БиХ?

Лидер Демократске фронте Жељко Комшић намјерава да се по трећи пут кандидује за хрватског члана Предсједништва БиХ, пише Еуроблиц.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Иако представници хрватских политичких партија у БиХ отворено поручују да би Комшићев повратак у зграду Предсједништва БиХ дефинитивно представљао почетак краја БиХ, извори "ЕуроБлица" откривају да шеф ДФ, како кажу, ни најмање није забринут због најава да би његова евентуална изборна побједа изазвала незапамћену политичку кризу и потпуну блокаду БиХ од стране хрватских политичких странака.

Они додају да је Комшић апсолутно увјерен у то да је он једини способан да побиједи Драгана Човића у изборној трци за хрватског члана Предсједништва БиХ, те да ће му у октобру сљедеће године, као и у ранија два случаја када се кандидовао за ту функцију, за побједу бити довољна подршка бошњачких бирача.

- Комшић је потпуно сигуран да ће побиједити Човића захваљујући популарности коју ужива међу Бошњацима. Амбиција лидера ДФ да се поново врати у фотељу у којој је без прекида сједио од 2006. до 2014. године додатно је подгријана тиме што у Федерацији БиХ већ дуго трају преговори политичких странака лијеве оријентације да са заједничким кандидатима изађу на опште изборе 2018. – истичу извори овог листа.

Лични сукоб

Они додају да у позадини Комшићеве намјере да се кандидује за члана Предсједништва БиХ не треба занемарити ни сукоб који он већ дуже од деценије има са Драганом Човићем и ХДЗ БиХ, који су његове раније мандате у Предсједништву БиХ у свакој прилици јавно називали издајом хрватских интереса.

- Сукоб са Човићем и ХДЗ Комшић доживљава врло лично, тако да би требало да се догоди право чудо да лидер ДФ не поднесе кандидатуру за члана Предсједништва БиХ – истичу наши извори.

Да је излазак Жељка Комшића на изборни дуел са Драганом Човићем готово сигурна ствар за “ЕуроБлиц“ тврди и предсједник Политичког савјета Грађанског савеза Емир Суљагић. Он сматра да је комплетно политичко дјеловање Комшићеве партије посљедњих мјесеци подређено томе да лидер ДФ, како каже, поново сједне у фотељу члана Предсједништва БиХ.

- Чак и ови посљедњи договори које је ДФ постигао са СДП БиХ, а који се односе на заједнички наступ те две партије на сљедећим изборима, искључиво иду у правцу тога да Комшић добије што ширу подршку за своју кандидатуру. Ми у Грађанском савезу сматрамо да би то било катастрофално за БиХ и да би на тај начин Комшић директно помогао Драгану Човићу, дајући му алиби за све оне приче о мајоризовању Хрвата и тражењу трећег ентитета – каже Суљагић.

Одлука на странци

Члан Предсједништва ДФ Дамир Бећировић, с друге стране, није желио да потврди, али ни да демантује тврдње да ће шеф његове партије поднијети кандидатуру за хрватског члана Предсједништва БиХ.

- О томе ће коначну одлуку донијети надлежни страначки органи – кратко је поручио Бећировић.

Председник ХСС и члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Караматић за “ЕуроБлиц“ каже да би евентуални избор Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ представљао дефинитиван крај дејтонске БиХ.

- Комшић је најзаслужнији за покретање приче о трећем ентитету и поновно успостављање Херцег-Босне. Њјегова кандидатура је реална могућност, а ако буде изабран то би значило крај БиХ – упозорава Караматић.

Магазиновић: Још је рано

Предсједник Главног одбора СДП БиХ Саша Магазиновић тврди да приликом недавног потписивања споразума о изборној сарадњи његове партије с ДФ није било говора о могућим кандидатима за најзначајније појединачне изборне функције.

– Још је рано да се о томе говори. Могуће је да Комшић буде заједнички кандидат за члана Предсједништва БиХ, али то може да буде и неко други. О томе још нисмо разговарали нити одлучивали – тврди Магазиновић.

Извор: Блиц