latinica  ћирилица
12/09/2017 |  17:20 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Одбачени захтјеви Шимићевог адвоката

Главни тужилац Федерације БиХ одбацио је захтјев Белме Балијагић Џухо, адвоката Јосипа Шимића, за изузеће главног кантоналног тужиоца, поступајућег тужиоца и свих тужилаца Тужилаштва Сарајевског кантона у предмету против њеног клијента осумњиченог за кривична дјела фалсификовање исправе и лажно представљање.
Јосип Шимић - Фото: РТРС
Јосип ШимићФото: РТРС

Из Тужилаштва Сарајевског кантона саопштено је да је одбијен као неоснован и захтјев за преношење мјесне надлежности на друго кантонално тужилаштво у ФБиХ.

Општински суд у Сарајеву, као стварно надлежан суд, донио је 10 судских одлука у предмету "Шимић", чиме је потврђена и стварна надлежност Тужилаштва Кантона Сарајево у овом предмету.

Шимић се терети за лажно представљање и фалсификовање Сипиног документа - доказа о наводном прислушкивању главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић.

Јосип Шимић ухапшен је 5. септембра према налогу овог кантоналног тужилаштва, а Сипа је потом претресла његов стан и одузела материјалне доказе.

Шимићу је одређен и једномјесечни противор на основу приједлога Тужилаштва Кантона Сарајево.

Шимић је Тужилаштву БиХ 28. августа доставио кривичну пријаву против министра безбједности БиХ Драгана Мектића, уз коју је приложио и фалсификовани документ Сипе у којем се наводи да је ова агенција пратила и прислушкивала вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић, те да су информације и транскрипти достављани Мектићу.

Из Сипе су се тада огласили саопштењем у којем су навели да Тадићева и Јукићева никада нису биле предмет рада Сипе, нити су према њима предузимане посебне истражне радње.

Два дана касније Шимић је саслушан у просторијама Сипе.

Извор: Срна