latinica  ћирилица
12/09/2017 |  18:42 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Притисци РАК-а на Министарство комуникација и транспорта БиХ? (ВИДЕО)

Шест дана након што смо објавили изјаву начелнице Одјељења за комуникације у Министарству комуникација и транспорта БиХ Миланке Суџум, која је потврдила да у одлукама Савјета министара нема упоришта за казну коју је РАК изрекла РТРС-у, стиже реаговање из Министарства. Прво- да не стоје иза ставова своје службенице, а потом да су заправо спорна поједина тумачења њених изјава. Суџумова је за РТРС потврдила да стоји иза својих изјава, које је давала уз сагласност министра Исмира Јуска.
Саопштење Министарства транспорта и комуникација БиХ - Фото: РТРС
Саопштење Министарства транспорта и комуникација БиХФото: РТРС

Саопштење из Министарства транспорта и комуникација БиХ у којем се даје подршка Регулаторној агенцији за комуникације, а у наслову наводи да ставови њихове службенице нису ставови Министарства, послато је јутрос на адресе медија.

"Закључци који се изводе из става службенице Министарства поводом тумачења одлука или санкција РАК-а не представљају ставове Министарства, те се Министарство у цијелости ограђује од њих", наведено је у саопштењу.

Од којих се тачно навода Министарство ограђује, и то шести дан након објављивања изјаве Миланке Суџум, није објашњено. Након поруке коју смо упутили министру Исмиру Јуску, стигло је појашњење, у којем се ниједном ријечју не спомиње ограђивање од било чијих изјава.

Министар поручује да има коректну сарадњу са свим јавним сервисима и њиховим менаџментима, али и РАК-ом и да не жели да било чији иступи те односе доводе у питање.

- Министарство подржава рад свих институција у оквирима њихових законских надлежности. У конкретном случају, Министарство не може бити арбитар између РАК-а и РТРС-а. Наш циљ је да и у будућности наставимо са сарадњом, а све у циљу да заједнички унаприједимо области које су везане за рад јавних сервиса - навео је у писаном одговору за РТРС.

Након овог става министра Јуска, из његовог кабинета су нам потврдили да изјаве Миланке Суџум заправо нису оспорене и да се саопштење односило искључиво на тумачења њених изјава. Суџумова и данас понавља да стоји иза свега што је пред нашом камером изјавила прије шест дана, а то је да у одлукама Министарства и Савјета министара БиХ не постоји упориште за казну коју је РАК изрекао РТРС-у због неприкључивања комерцијалне телевизије на Мултиплес А, без накнаде..

Суџумова је тада на питање наше новинарке "РТРС, ако сам вас добро схватила, није обавезан да уступа ту опрему?", одговорила: "Ми нисмо то прописали, Министарство, нити Савјет министара. Ми смо оставили да јавни РТВ сервиси могу издавати, да кажем простим рјечником рентати, јер издајете своју опрему, своју мрежу и наплаћујете нешто за то".

И ту је изјаву, тврди, дала у договору са министром Јуском. За све даљње потезе, сачекаће његов повратак са службеног пута, када би требало да буде јасно ко је и због чега из кабинета Министарства покушао да се огради од њених изјава.