latinica  ћирилица
12/09/2017 |  19:42 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Безбједносне службе, поред упозорења, тврде да БиХ нема проблем са тероризмом! (ВИДЕО)

"Немамо проблем с тероризмом и у Босни и Херцеговини се не вијоре заставе ИСИЛ-а"- овако гласи, како кажу "институционални" одговор, предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и министра безбједности Драгана Мектића на учестале изјаве које пристижу из земаља окружења и Европске Уније о БиХ као терористичкој пријетњи или потенцијалној терористичкој бази. Домаћим критичарима безбједносне ситуације у БиХ чак су припријетили и кривичним гоњењем.
Застава ИД у Горњој Маочи (аваз.ба) -
Застава ИД у Горњој Маочи (аваз.ба)

"Институционално" су се састали. Иза затворених врата вијећали 90 минута - Звиздић, Мектић и директори полицијских и безбједносних агенција на нивоу БиХ. А онда побједоносно саопштили бројним новинарима да се у БиХ не вијоре заставе Исламске државе.

- У БиХ се не вијоре заставе ИСИЛ-а. То напросто није истина, то је једна паушална изјава која је изречена у склопу предизборних активности - рекао је Звиздић.

Изгледа да је предсједавајући СМ БиХ заборавио заставе ИД-а из маја ове године у селу Љубаче код Тузле, из маја 2015. у Ошви код Маглаја, из Горње Маоче код Брчког такође... Ово је само дио, било их је још! И застава и слично "окићених" насеља!

У лов на исилове заставе "којих нема" хитали су и кордони бх. полицајаца и безбједњака. И нису их проналазили јер их "институционално нема"!

- Наше службе не располажу подацима да у БиХ има 5.000 или 10.000 радикализираних особа које могу престављати терористичку пријетњу - навео је Звиздић.

Нема ни 3.000 потенцијалних терориста у БиХ и "није их било" ни 2010. године, након терористичког напада на полицијску станицу у Бугојну када је ту антологијску реченицу, машући списковима, изрекао тадашњи директор Алмир Џуво.

- Није рекао да имамо 3.000 потенцијалних терористи, није рекао да је било 3.000 потенцијалних терориста - тврди данас министар безбједности БиХ Драган Мектић.

А можда о свему иначе "добро обавијештени" први бх. безбједњак, ту Џувину реченицу није имао прилику да чује, па ћемо ми своју задаћу да обавимо, подсјећајући шта је он тада рекао: "Видим потенцијалну опасност од 3.000 ових људи који у сваком моменту могу `преврнути`, да ли због психичког или неког другог стања, или због тога што ће их неко мотивисати да направе терористички акт који ће имати пуно веће посљедице".

Истине ради, Џуво је бројао бх. "потенцијале" само једном – а онда се и он ућутао! Није, каже, изазвао одобравајуће конотације! Очекивано и институционално!

2012.  године рекао је да неће више говорити о бројкама: "Једном сам рекао и није изазвало одобравајуће конотације", рекао је тад.

Институционално су зато двојац Звиздић и Мектић етикетирали и поједине новинаре, који су данас питања постављали! И аналитичаре који не мисле као они. Припријетили чак и санкцијама јер се како кажу "праве" тензије "штетне" за БиХ!

- Позивам институције БиХ да се утврди тачност, односно нетачност, таквих навода и да те особе буду адекватно санционисане због таквих изјава које наносе огромну штету БиХ и који представљају једну врсту противуставног и противзаконитог дјеловања против суверенитета БиХ - рекао је Звиздић.

Да ли се то институционално, гуши и слобода говора, Џевад Галијашевић пита јавност! А Мектића и Звиздића шта су учинили на пресијецању сумњивих токова новца који служе за финансирање тероризма? Шта су предузели о питању 22 параџемата који дуже од годину и званично дјелују изван оквира Исламске заједнице? Да ли су открили наредбодавце, сараднике, финансијере терориста из Зворника и Рајловца или нападаче на премијера Србије Александра Вучића?

- Нико овдје не монтира БиХ него ова неспособна, деструктивна, антиуставна гарнитура у Сарајеву, уствари као што није способна ни један проблем ријешити, показује да је она главни проблем. Зар га није срамота уопште помињати борбу против тероризма, зар он мисли да може ушуткати информације које циркулишу Европском унијом - пита Галијашевић.

Звиздићу и Мектићу за руком је пошло данас да прекину новинарска питања и ућуткају само директоре бх. безбједносних и полицијских агенција. Као икебане стајали су иза "институционалних" леђа, уз ријечи првог бх. безбједњака: "То ћу ја, пошто сам ја нека кровна кућа".

Институционални одговор водећих безбједњака подсјетимо, услиједио је након упозорења из званичног Загреба, Беча, Будимпеште... Заставе ИСИЛ-а вијоре се кроз БиХ! БиХ је "база ИСИЛА"! БиХ је база потенцијалних терориста! У БиХ се "плаћа" галопирајућа "буркинизација" у БиХ постоји 10.000 потенцијалних терориста. Ове су изјаве Хрватске предсједнице, њеног чешког колеге и водећег Аустријског дипломате које су и прије данашњег одговора, у Сарајеву окарактерисане као "исламофобија"!