latinica  ћирилица
12/09/2017 |  20:11 ⇒ 13/09/2017 | 08:11 | Аутор: РТРС

Вучић: У октобру званично почиње унутрашњи дијалог о Косову

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је задовољан што је на његов позив на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији велики број политичких и друштвених фактора износио своје ставове, те најавио да се од октобра креће у нову фазу дијалога.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је вечерас у обраћању грађанима Србије истакао да тај дијалог треба институционализовати, обавити веома широке консултације, те да су сви позвани да учестувју.

"Требало би да се тај дијалог одвија на више нивоа, кроз концентричне кругове, да буде одговоран, са јасним циљевима да укључи све релевантне актере. До сад смо у политици говорили само шта не желимо и наш одговор је био да нећемо да признамо независност. Готово нашу политику да нисмо ни имали", рекао је Вучић.

Он је замолио Владу Србије да помогне у овом послу да формално организује састанке са представницима јавности, а да цивилни сектор треба да организује расправе у својим оквирима.

"Сматрам да је ово историјско питање за нас, кључно за будућност Србије", рекао је Вучић.

Он је рекао да, према процјенама Београда између 110.000 и 120.000 Срба живи на Косову, а јужно од Ибра је један Србин према 30 или 40 Албанаца.

"Први пут да немамо драматичан пад броја Срба на Космету. Највише српске деце се рађа на Косову и Метохији, због муке која је натерала наш народ", навео је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што посљедњих година није било ниједног погинулог у етничким сукобима на Космету, иако је било напада ножем. Вучић је оцијенио да Срби живјели нешто лакше на Космету и да их није мање него што је било прије три или четири године.

Вучић је подсјетио да је прије неколико мјесеци позвао цјелокупну јавност, политичке организације, Цркву да се почне говорити о Космету, јер је то суштина политичке садашњости и политичке будућности.

"У зависности од нашег односа према Космету имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да подржава одлуку "Српске листе" да уђе у Владу самопроглашеног Косова, подсјетивши да на Космету тренутно живи између шест и осам одсто Срба.

Он каже да су након избора на Косову и Метохији постојале три опције, од којих је једна да Срби подрже нову владу Аљбина Куртија и његовог Покрета "Самоопредјељење", који се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у "велику Албанију".

Друга опција је била да "Српска листа" не подржи никог, али тиме се, каже Вучић, ништа не би добило, јер Срби не могу имати већину са шест или осам одсто.

Вучић је додао да је трећа опција била да Срби да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

"Ништа о њему не мислимо добро. Има таквих лидера још на Косову. Срби тиме нису изгубили могућност да очувају мир и своју децу. Замислите да су донели одлуку да иду на нове изборе. А шта би радили када би почели да их нападају по кућама и да шаљу јединице Росу?", запитао је Вучић.

Он каже да Срби уласком у косовску Владу "први пут, након доношења одлуке о независности, имају нешто у својим рукама".

"Ако вратимо још 200.000 интерно расељени лица и то је успех", рекао је предсједник Србије и подсјетио на изјаве албанских политичара да "косовска влада" од сада зависи од Београда и Вучића.

Он је показао списак од шест страна етнички мотивисаних напада на Србе од 2014. године до данас, наводећи да постоји и списак од 70 страна о нападима од 2004. до 2012. године.

"Поносан сам на политику која чува Србе на Космету. Да ли ће бити напада? Сигуран сам да хоће, али ће их бити мање него што је било", истакао је Вучић.

Извор: СРНА