latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:44 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Јункер: Западни Балкан у ЕУ? Не прије 2019.

До краја мандата садашње Европске комисије неће бити испуњени услови за улазак неке земље западног Балкана у чланство ЕУ, изјавио је предсједник ЕК Жан Клод Јункер.
Жан Клод Јункер  (Фото:anongalactic.com) -
Жан Клод Јункер (Фото:anongalactic.com)

Након тога ће, како је рекао, свака нова чланица морати да претходно увријежи дјеловање правне државе и вриједности ЕУ.

Јункер је то рекао у годишњем излагању о "стању Уније" у Европском парламенту и истакао да ће "идућих година ЕУ имати више од 27 држава чланица".

Али, како је навео, "услови за улазак неке нове чланице у ЕУ са западног Балкана неће моћи да буду испуњени до краја мандата садашње Европске комисије" 2019. године.

- А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вриједности ЕУ буду испоштоване - предочио је Јункер и нагласио да је "то апсолутни приоритет".

Он је ставио до знања да "то искључује засад улазак Турске у чланство ЕУ". Како је образложио, Турска се "већ извјесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ".

- Тамошњи новинари морају имати слободу говора у редакцијама, новинари не смију бити затварани - упозорио је Јункер.

Позвао је одговорне у Турској да ослободе "наше и не само наше новинаре" и да "престану да вријеђају наше државе и њихове вође називајући их фашистима и нацистима".

- Европа је континент зреле демократије, али они који свјесно вријеђају руше мостове, а у Турској они који то чине желе да сруше мостове да би потом оптужили Европску унију за неуспјех у преговорима о чланству - рекао је Јункер.

Предсједник ЕК у свом годишњем говору о стању Уније каже да је ЕУ посљедњих година вратила повјерење у себе.

Јункер је рекао да "вјетар поново дува у једра Европе" и да тај континент постаје уједињенији док добија на економском замајцу послије одлуке Британије да иступи из тог блока.

- Све то ме наводи да вјерујем да је вјетар поново у једрима Европе - рекао је Јункер у Стразбуру.

Извор: Танјуг