latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Дошли из Јужноафричке Републике да се вјенчају на Опленцу

У цркви на Опленцу на вјечну љубав завјетовали су се, као деценијама што чине сви Димитријевићи, јужноафрички индустријалац Карло и Маријет.
Карло и Маријет Димитријевић (Фото:Tanjug,Glas zapadne Srbije) -
Карло и Маријет Димитријевић (Фото:Tanjug,Glas zapadne Srbije)

Карло је Србин, његови потичу из Орашца, а Маријет је припадница Бура, потомака Холанђана, првих колониста у данашњој Јужноафричкој Републици.

"Увијек сам желио да се вјенчам у Србији", каже Карло и додаје да му је "велика жеља" да његова супруга узме српско држављанство.

За њега би то, како објашњава, представљало поштовање његове културе и нације, а види то и као - дуг према покојном оцу.

Његова сад већ супруга Маријет признаје да је из љубави према Карлу пристала да се вјенча у Србији и пређе у православну вјеру.

"Желим да наставим породичну традицију Димитријевића, наравно да сам прихватила мужевљево презиме“, прича Маријет.

Традиција и обичаји били су јачи су од афричког сунца, па су сви обичаји поштовани до најситнијих детаља.

Љубав према постојбини је, тврди Карло, у његовој крви, а он је кренуо стопама свога оца. Нажалост, њега више нема, али је емоције према домовини сачувала његова мајка Џенифер.

Димитријевићи ће љубав према Србији пренијети и на будуће нараштаје, јер корени се не смију заборавити.

"Разговарао сам са покојним оцем Негованом у цркви у Африци о Првом српском устанку, о породици, и он ми је све рекао о нашем поријеклу. Мјесто одакле потичем је устанички Орашац и ја се тиме поносим", тврди Карло.

Управо ће Орашац, тврде Димитријевићи, бити мјесто у коме ће они провести остатак живота, пишу "Новости".