latinica  ћирилица
19/09/2017 |  17:47 | Аутор: РТРС

Вишеград: Смањује се број обољелих од туберкулозе

На подручју Вишеграда из године у годину биљежи се пад броја обољелих од туберкулозе и може се рећи да је болест у приличној мјери стављена под контролу, рекао је љекар вишеградског Дома здравља Горан Лончаревић.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

"То не значи да треба да се опуштамо, већ да кроз институције, здравствене установе, уз помоћ Фонда здравственог осигурања и ресорног министарства, који чине све да обезбиједе одговарајуће услове за борбу против ове болести, морамо и даље радити да би постигли зацртане циљеве Свјетске здраствене организације", додао је Лончаревић.

Лончаревић је данас у изјави новинарима у Вишеграду, након предавања о туберкулози поводом обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе које је у организацији Црвеног крста Вишеград одржано у Средњошколском центру "Иво Андрић", напоменуо да Република Српска има своје програме за борбу против туберкулозе.

"Влада Републике Српске је у оквиру програма за унапређење здравља становништва израдила посебан програм за борбу против туберкулозе који је усвојен", додао је Лончаревић.

Секретар Црвеног крста Вишеград Душко Самарџић рекао је новинарима да је циљ предавања подизање свијести ученика да би стекли нова сазнања о томе како да заштите своје и здравље људи своје околине.

Он је додао да ће волонтери општинске организације Црвеног крста у наредном периоду обићи болесне од туберкулозе и уручити им хигијенске пакете.

Извор: СРНА