latinica  ћирилица
20/09/2017 |  14:35 | Аутор: РТРС

Одржавање витке линије не мора да буде тешко!

У жељи да будете што виткији и припремљенији за љето, нема шта нисте пробали. Од ригорозних дијета, вјежбања, масажа, различитих третмана. И исплатило се, килограми су нестали. Како сада, када стижу хладнији дани, након мукотрпно изгубљених килограма, да одржимо ту линију?
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Одрекли сте се слаткиша и пецива, јели сте свјеже воће и поврће, а уз све то сте и вјежбали. Послије свега неколико недјеља, центиметри са ваших бокова и стомака су нестали. Спремно сте дочекали плажу, али шта сада? Како да линију којом сте задовољни задржите и преко зиме? Једноставно – уоброчите се, а то подразумијева да имате три главна оброка и двије ужине.

Јована Ферлуга Срејић истиче да је један од рикова уносити што више течности: "То је добра идеја, јер уз мало хране, а пуно течности имамо пун желудац и осјећај да смо сити. Тако ћемо се ограничити да не претјерамо. Други савјет би био да убацимо пуно свјежег воћа и поврћа".

Докторка Верослава Станковић наводи да је обавезно одржавање физичке активности, али и придржавања неких принципа правилне исхране: “Да се не вадимо на посао и да кажемо да немамо времена да водимо рачуна о исхрани. Треба имати више оброка у мањој количини, уносити свјеже воће и поврће и избјегавати намирнице које доводе до повећања масе –слаткиша и пекарских производа“.

Рецепт за одржавање витке линије
1. Обавезно доручкујте
2. Једите свјеже намирнице
3. Избјегавајте слаткише и грицкалице
4. Вејжбајте од 30 до 60 минута барем два до три пута недељно

Дан започните обилнијим доручком, јер се тако обезбјеђујје “гориво“ за цио дан. Ујутру не морате да мјерите калорије, али зато не треба да вечерате касно.

"Дио сваког оброка да буде или свеже воће или поврће и протеини јер они продужавају осјећај глади и помажу нам да рационализујемо тај калоријски унос. Дакле или јаја или месо или риба", објашњава Јована Ферлуга Срејић.

Међутим све ово може да падне у воду, већ са првим радним данима. Од дуготрајних састанака и непрочитаних мејлова се брзо огладни, а “хитна и најближа помоћ“ је обично пекара.

Како да заварате глад

До првог оброка глад заварајте, наводи др Станковић, воћем са нижим гликемијким индексом - крушком, јабуком, шљивама, грејпфрутом, или млијеком и млијечним производима.

Витка линија не значи да морате баш свега да се одрекнете

“Ако сте већ ријешили да се частите дезертом, најбоље би било да одете код некога у госте или да купите један комад, једно парче. Увијек је добра идеја уз нешто слатко појести неколико љешника, ораха, бадема чисто да не дозволите шећеру у крви да скочи превише“, открива Јована Ферлуга Срејић.

"Прије свега црна чоколада од 70 процената какаоа је одлична. Има антиоксидансе и спрјечава кардио-васкуларне болести, али треба водити рачуна о количини. Може мања количина, а чешће", закључила је др Станковић.

Извор: РТС