latinica  ћирилица
21/09/2017 |  08:06 | Аутор: РТРС

Ко ураганима даје имена?

Марија, Харви, Ирма, Хосе... Ових дана нама врло позната имена урагана. А да ли знате зашто се ове разорне олује баш тако зову и ко о томе одлучује?
Ураган - Фото: Getty Images
УраганФото: Getty Images

Имена урагана се не бирају случајно. Давање имена ураганима почело је 1953. године на иницијативу Свjетске метеоролошке организације, ради лакше комуникације међу стручњацима.

“Урагани се именују због једноставности и лакше комуникације између надлежних служби, нарочито када постоји више активних урагана у једном тренутку", објашњава Горан Михајловић, начелник Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

"Имена се дојдељују са унапријед утврђене листе - наизмјенично мушка и женска, а утврђено је по почетним словима абецеде. Уколико се исцрпе сва имена са листе за одређену годину, користе се имена са словима грчког алфабета.“

Постоји шест листа имена урагана по абецедном реду, која се циклично понављају, тако да ће листа актуелна ове године поново бити актуелна 2023.

"Са листе се избацују имена оних урагана који су начинили велику штету, због пијетета према жртвама", објашњава Михајловић.

Међутим, занимљиво је да су урагани прво имали искључиво женска имена.

“Именовање олуја и циклона потиче из 19. вијека. Педесетих година је установљена листа која је садржала искључиво женска имена. Крајем седамдесетих, под утицајем родне равноправности, у листу су уврштена и мушка и женска имена“, каже Михајловић.

Праксу давања женских имена ураганима увели су амерички војници у борбама на Пацифику, гдје настаје највише урагана, током борби у Другом свјетском рату. Њима су недостајале дјевојке, па су по њима крстили тропске олује. Не знамо путање сљедећих урагана, али оно што је сигурно јесте да знамо да ће се сљедећи звати Нејт и Офелија.

Извор: Prva.rs