latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:18 | Аутор: РТРС

Синдикална потрошачка корпа 1.850 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у августу је коштала 1.850 КМ, а просјечна нето плата од 832 КМ исплаћена у том мјесецу покривала ју је са 44,96 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Српске.
Савез синдиката - Фото: РТРС
Савез синдикатаФото: РТРС

Из синдиката наводе да су највише новца породице у Српској у августу трошиле за набавку прехране, за шта су морале издвојити 690 КМ, за становање и комуналне услуге издвајале су 564 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 101 КМ.

"Највише просјечне нето плате у августу исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.300 КМ и мање су за 6,14 одсто у односу на јулску, а најниже у грађевинарству 545 КМ и биле су незнатно веће у односу на плату исплаћену у јулу", наводе из Савеза синдиката.

Из синдиката подсјећају да су ниске просјечне нето плате у августу примили радници у области умјетности, забаве и рекреације 553 КМ, у угоститељству 563 КМ, затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 571 КМ, те у трговини 589 КМ.

Поменуте плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,45 одсто до 31,83 одсто.

"Радничке породице у Српској већ годинама једва састављају крај с крајем. Зато је крајње вријеме да се потпишу општи и грански колективни уговори. Тиме би престали да важе такозвани правилници о раду, које без сагласности радника и синдиката примјењује један број послодаваца и на тај начин крши стечена права радника и синдикална права у Српској", упозоравају из синдиката.

Извор: Срна