latinica  ћирилица
23/09/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

"Вриједност пасоша Србије расте најбрже у свијету"

Вриједност српског пасоша расте најбрже у свијету, при чему Срби могу лакше да путују по свијету него становници богатих земаља, наводи амерички портал Номад Капиталист.
Пасош Републике Србије - Фото: Wikipedia
Пасош Републике СрбијеФото: Wikipedia

Портал истиче да је Србија једна од само три земље у свијету чији грађани могу да путују по Европи, али и у Русију и Кину - без визе.

"Када узмете у обзир чињеницу да добијање руске визе може бити мукотрпан подухват, док је тек незнатно мања мука обезбјеђивање визе за Кину, јасно вам је да са српским пасошем одмах имате двије велике користи", указује се на америчком сајту. Аутор текста наводи да ниједна развијена западна земља коју он зна не може да прескочи ред за визу за Русију, док то, кад је ријеч о кинеској визи, може да пође за руком само грађанима Сан Марина.

"Влада у Србији је урадила одличан посао преговарајући о путовањима без виза током последње деценије", истиче амерички портал. У тексту се подсјећа, да је Србији одобрен безвизни режим за путовања по Европи 2009, у исто вријеме када и Црној Гори и Македонији, али се напомиње да је српски пасош од тада значајно напредовао.

"Отприлике у исто вријеме када је Србија преговарала о својој визној политици са Русијом и ЕУ, добила је слободан приступ и Израелу. Затим су јој врата отворили и Турска, Украјина, Казахстан, Бразил, Молдавија, потом и Јапан у који уопште није лако ући без визе, а прошле године Срби су стекли приступ и Индонезији", наводи се на сајту.

Напомиње се да су још на снази визни споразуми из времена бивше Југославије који омогућују путовања без визе у земље у које је тешко ући као што су Куба и Тунис, а портал додаје, позивајући се на разне новинске чланке, да Србија приводи крају и споразуме с Азербејџаном, Колумбијом, Гватемалом, Јамајком, Панамом, Катаром, Кувајтом, Оманом, Бахреином и Венецуелом.

"Већина тих земаља је прилично тешко приступачна ,чак и за неке западне држављане, па би путовања без виза и у те земље била права благодет за српски пасош", оцјењује Номад Капиталист.

Као Србин, наводи амерички портал, не можете путовати у земље у које заправо без визе могу да путују само грађани веома малог броја земаља, а то су САД, Канада, Британија, Ирска и Нови Зеланд, које нажалост имају веома компликоване процедуре за добијање виза.

"Са српским пасошем би вам било одлично, а ја очекујем да ствари постану још боље. Разлог је једноставан: не само што Србија има пуно простора за успон након распада Југославије, већ је приступ српских власти спољним питањима позитиван. Они желе да поправе слику о својој земљи и заузели су проактивни приступ какав малобројне земље имају", оцењује аутор текста.

Такође се наводи да "док земље попут САД леже на ловорикама, а њихови амбасадори пијуцкају чај, српска влада преговара о споразумима за своје грађане како би им омогућили да путују широм свијета, а то треба поштовати".

"Када се сви предложени споразуму ратификују, биће сјајно имати српско држављанство, али постоји један проблем: није лако добити српски пасош", истиче се у тексту, уз напомену да се свијет мијења, па САД више нису "савршена дестинација којој се сви диве". Данас земље као што је Србија - земље са средњим приходима које не желе да се ослоне на западне симпатије и граде своје економије - уз то граде и - своје пасоше, закључује амерички портал, који анализира земље са чијим је пасошима најлакше кренути на пут.

Извор: Танјуг