latinica  ћирилица
23/09/2017 |  17:49 ⇒ 24/09/2017 | 13:25 | Аутор: РТРС

Без закона о акцизама ништа од новца ЕУ - рок до краја септембра!(ВИДЕО)

БиХ губи 500 милиона марака бесповратних средстава Европске уније и стотине милиона евра помоћи и јефтиних кредита, ако да краја мјесеца не буде усвојен сет закона о акцизама.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

У том случају, ни потписивање Уговора о Транспортној заједници неће значити ништа. На то је европски комесар Јоханес Хан упозорио предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића.

Без усвајања закона о акцизама до краја септембра, инфраструктурни пројекти, одобрени у Трсту, неће почети, порука је европских званичника. Уговор о Транспортној заједници без тога не вриједи.

- Ову прилику не треба пропустити. Подршка Европске комисије за сва четири пројекта биће остварена чим се ријеше преостала питања, која се тичу потребног фискалног простора, што укључује усвајање закона о акцизама - рекао је Јоханес Хан, Ееропски комесар за сусједску политику и проширење.

Ријеч је о четири пројекта, прихваћена у Трсту. Са 46 милиона евра бесповратних средстава, Европска унија била је спремна и да финансира три дионице на Коридору 5Ц са 200 милиона евра. Европска комисија свјесна је важности пројекта који би значили и нова радна мјеста, због чега су их и условили законом о акцизама, увјерен је министар финансија Српске.

Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске, каже да би тај новац требало да иде за изградњу путева и аутопутева, а не да иде у ентитетске буџете.

- Сада видите без колико новца ће БиХ остати, уколико се тај закон не усвоји. Ја се надам да ће се одговорни у Сарајеву опаметити и да ће коначно подржати закон о акцизама - истакао је Тегелтија.

Одговорност треба да сносе Денис Звиздић, Мирко Шаровић и Младен Иванић, каже Сташа Кошарац, предсједник Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ. Они су, каже, тврдили како је потписивањем уговора о Транспортној заједници све ријешено, а сада се испоставило да су то биле празне приче.

Упркос упозорењима из Европе, да ће БиХ остати без стотина милиона марака, у СДС-у не одустају и за акцизе неће гласати.

Без закона о акцизама, БиХ остаје и без аранжамана са ММФ-ом, а то ће највише осјетити грађани.