latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:59 ⇒ 24/09/2017 | 10:02 | Аутор: РТРС

Опозиција ће у ванпарламентарно дјеловање; Из власти кажу - нови пропали покушај (ВИДЕО)

И док у Парламенту БиХ нема већине за акцизе, тамо гдје је има, расправу би да преселе ван институција. Након бурне сједнице Народне скупштине, опозиција најављује ванпарламентарно дјеловање. Из владајућих партија одговарају да ће завршити као и у Скупштини.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Захтјеви СДС-а у Народној скупштини нису успорени, али ни подржани, каже предсједник Вукота Говедарица. Најављује захтјев Уставном суду за процјену законитости пословничких процедура које, тврди, предсједник Скупштине Недељко Чубриловић није испоштовао. Уз најаве пријава одговорнима у Службеном гласнику због необјављивања одлуке о референдуму истиче - од понедјељка почињу ванпарламентарну борбу. Говедарица каже да не види проблем у томе да опозиција прича са грађанима на скуповима.

Опозиција је ванпарламентарно дјеловање већ почела, када су агресивно, кршећи Пословник, покушали да прекину рад Скупштине, каже предсједник социјалиста Петар Ђокић. Каже и да ће најава нове ванпарламетарне борбе опозиције исто завршити неуспјехом.

Оно што нису рекли у парламенту, посланици опозиције, кажу, рећи ће на јавним трибинама.

Бранислав бБреновић, предсједник ПДП-а, каже да желе да "са грађанима, кроз скупштину народа, да остваримо директну комуникацију и да им јасно поручимо шта смо ми то хтјели на сједници Парламента Републике Српске".

На разговор са грађанима увијек смо спремни, поручују из владајуће коалиције.

- Утолико, што смо ми као позиција спремни исто на разговор са грађанима. То смо и показали прошле године када смо у Бањалуци омогућили опозицији да има скроман митинг, а са друге стране ми смо извели далеко више људи - каже Петар Ђокић.

Опозицији би било боље да се врати демократском дјеловању у институцијама, за шта су их грађани и бирали, каже Ђокић. А да циљ опозиције и јесте да систем одлучивања изађе из институција недавно је, за агенцију СРНА, оцијенила премијерка Српске Жељка Цвијановић.