latinica  ћирилица
23/09/2017 |  19:36 ⇒ 24/09/2017 | 10:02 | Аутор: РТРС

Требиње- Сумњиве исплате приватним медијима пред истражним органима (ВИДЕО)

Након Градишке, Лопара и Добоја, прича о финансирању приватих медија, без тендера, вечерас и из Требиња.
Пореска фактура за БН телевизију коју је уплатио град Требиње 2015. године - Фото: РТРС
Пореска фактура за БН телевизију коју је уплатио град Требиње 2015. годинеФото: РТРС

Градска управа, због сумњи у легалност вишегодишње исплате великих сума новца, претходне власти - са Славком Вучуревићем на челу, предмет је предала истражним органима. Само на рачун Радија и телевизије БН, претходна власт је, према сачуваној документацији, уплатила око стотину хиљада марака.

Претходна власт новац је непосредним уговором, приватној медијској кући уредно, и на основу уговора, исплаћивала током четворогодишњег мандата. На основу сачуване документације, из садашње градске администрације тврде да је Вучуревић прекршио више прописа.

- То смо пријавили надлежном тужилаштву, то је рађено мимо тендерске процедуре. Било је још приватних телевизија и радио-станица, али овдје је дато ексклузивно право једној медијској кући са споразумом, без тендера, без скупштинске одлуке - каже градоначелник Лука Петровић.

За то вријеме, тврде у градској администрацији, исплате добављачима касниле су и до пола године. За уговоре јавност није знала.

Случајно или не, у прошлој, изборној години, од првог маја, локална радио станица, као јавни сервис, прекршила је договор са јавним сервисом Радио-телевизијом Републике Српске, и, умјесто централне информативне емисије Радија Републике Српске, преузимали сигнал БН-а.

Манојло Ћук, директор Центра за информисање и образовање, сматра да је ријеч о о злоупотреби, али немају писани траг да је и то плаћано.

- Евидентно је да приватне станице и медији - јавни сервиси, нису имали спојивих тачака, осим у профиту, шта би друго могло бити, и промоцију политичких партија - акже Ћук.

- Ннонсенс је у Требињу да је бивша власт и јавни сервис, емитовала дневник Радија БН, а није Радија Републике Српске, то је ван свих прописа, зна се шта је јавни сервис, и вољели или невољели, мора се поштовати оно што је формирала Народна скупштина Републике Српске - истиче градоначелник Требиња.

Другу страну нисмо успјели чути. Вучуревић се није јављао на телефонске позиве, а из његовог ПДП-а нису били спремни да разговарају о овој теми. Из градске администрације нису могли да потврде да ли има писаних трагова о сличним уговорима са другим приватним медијским кућама. У свему је, кажу, срећна околност, што су сви рачуни плаћени, и нису дочекали нову власт.