latinica  ћирилица
23/09/2017 |  20:29 | Аутор: РТРС

Кожул: Тражићу истрагу о прислушкивању хрватских званичника

Члан Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Предраг Кожул најавио је да ће затражити истрагу о раду ове агенције, која је наводно илегално прислушкивала хрватске политичаре и привреднике из БиХ и Хрватске.
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

- Тражићу прецизну истрагу новонастале ситуације. Комисија има широке надлежности у надзору рада ОБА. Настојаћемо те надлежности искористити до краја и расвијетлити чињенице - изјавио је он у Мостару.

Кожул, који је и посланик у Представничком дому ПС БиХ, увјерен је да се ОБА злоупотребљава, преноси Хина.

- Сада имамо евидентну злопотребу, не само ОБА, него и људи, конкретно министра безбједности. То је врло озбиљна ситуација и на трагу је свега онога што се догађа у БиХ посљедњих мјесеци према Хрватима у БиХ и Хрватској. А сваки такав потез рефлектује се и на односе према ЕУ и НАТО - додао је Кожул.

Он је оцијенио да је министар безбједности БиХ Драган Мектић починио кривично дјело злопотребе положаја и овлаштења, те изношења тајних података.

- Свака његова реакција представља злопотребу положаја и ОБА, а посебно тајни у дијелу које се односе на, како кажу, легалне и легитимне акције ове агенције. А то су повјерљиве или тајне информације - додао је Кожул.

Мектић је потврдио да је ОБА проводила посебне мјере, али је одбацио тврдње да су прислушкивани званичници из Хрватске.

Мектић је најавио да ће ускоро у посјету БиХ стићи представници Безбједносно-обавјештајне агенције из Хрватске како би афера била расвијетљена.

Извор: СРНА