latinica  ћирилица
24/09/2017 |  09:22 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Јевтић: Више нема изговора за ЗСО

Потпредсједник косовске владе и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић каже да више не смије да буде изговора и да Заједница српских општина мора да буде формирана.
Далибор Јевтић (Фото: nspm.rs) -
Далибор Јевтић (Фото: nspm.rs)

Он је нагласио да Заједница српских општина мора да буде формирана онако како је договорено у Бриселу

Неоспороно је да ће ЗСО бити формирана и инсистираћемо да то не буде 2021, како пише у владином програму, него већ у току наредне године, рекао је Јевтић.

Први корак је већ учињен, наводи Јевтић, јер се ово питање налази у програму владе, у који је уврштен још један важан проблем, а то је повратак, али и опстанак Срба на Космету.

Упитан како коментарише то што је Српска листа у ушла у владу Рамуша Харадинаја, он каже је то учињено због живота људи, не због политике, да је то била њихова одлука и да су за њу на изборима добили подршку 90 одсто Срба на Комсету.

Додаје да су дио владе да би били на мејстима на којима се рјешавају питања о животима и будућности Срба на Космету.

Навео је да је разговарао са Харадинајем и да је са њим посјетио ТЕ Обилић гдје је од 5.000 радника само осморо Срба.

- Харадинај је захтијевао од руководства Термоелектране да се направи план запошљавања Срба, наводећи да их је неприхватљиво мало, то је примјер онога на чему ћемо радити, јер су економија и запослење данас један од основних проблема Срба на Космету" - објаснио је Јевтић.

Наводи да разговарају и о другим темама и може рећи да је крајњи циљ мир, помирење међу народима на Косву као предуслов нормалног живота. Такође, питања на којима желе да раде заједно са Албанцима су и повратак већег броја расељених, приватизација предузећа и друштвене имовине у српским срединама, узурпирана имовина, безбједност и сигурност, развој економије, пољопривреде...

Поводом тајних оптужница са којима се суочавају Срби који се врате, истиче да је то неприхватљиво, те да је о том проблему разговарао са свима, амбасадорима и коалиционим партнерима у влади и и да се с тим мора престати.

Поводом тзв. војске Косова, каже да је став Српске листе добро познат, јер је без њихових гласова то је немогуће у овом тренутку, осим ако се крене у процес измјене самог закона за шта им нису потребни гласови српских посланика. Међутим и међународна заједница је јасна и у сагласности са Српском листом, истакао је Јевтић.

Он очекује апсолутну побједу СЛ у свим срединама на локалним изборима на КиМ заказаним за 22. октобар.

- Српска листа ужива велико повјерење грађана на Косову и подршку званичног Београда, што јасно говори да водимо исправну политику - сматра Јевтић.

Извор: Политика