latinica  ћирилица
24/09/2017 |  12:02 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Пале- Радиолози Балкана о савременим методама (ВИДЕО)

Захваљујући развоју технологије и савремених дијагностичких апарата, радиологија је грана медицине која се најбрже развија.
Конгрес радиолога - Фото: РТРС
Конгрес радиологаФото: РТРС

Радиолози у Републици Српској и Федерацији БиХ не заостају за свјетским трендовима на откривању и правовременом лијечењу и најтежих болести. У посљедње вријеме овдашњи стручњаци радо су виђени и на клиникама у Западној Европи и арапским земљама.

Пред радиолозима који користе савремене дијагностичке апарате, ни милиметар на обољелим органима не може остати неоткривен. На ефикасно дијагностиковање болести утиче већи број фактора, међу којима се уз апарате подразумијева стручност љекара, процјена штетности зрачења, ефикасност и економичност. Осим најмодернијих апарата, радиолози раде на усавршавању класичне и ултразвучне дијагностике.

Амела Софић, доцент Медицинског факултета Сарајево, каже да је ријеч о врло доступним, јефтиним и поузданим методама за разна патолошка стања и болести.

Синиша Ристић, професор Медицинског факултета Фоча, наводи да развој радиологије потпомаже технологија, што је и разлог да су радиолози у посљедње вријеме "престигли" друге специјалности. Ипак, како истиче, све гране медицине су повезане и морају међусобно пратити новитете.

Тако је и у земљама у окружењу – све је више савремених апарата на којима се усавршавају стручњаци. Напредовање прати и све запаженија појава одласка радиолога у иностранство. Аларм да треба зауставити одлив прекаљених стручњака, требало би што прије озбиљно схватати.

Драган Дуловић, начелник Института за радиологију ВМА Београд, истакао је да је важно подржати љекаре, јер су они назамјењиви, упркос најсавременијој опреми, као и да без стручњака нема даљег развоја.

Да је радиологија све уваженија специјалност, указују и подаци да је међу првих неколико у свијету. У прилог томе и чињеница да су радиолози неопходни, не само на клиникама, већ и у домовима здравља. Свјесни да треба стварати боље услове за останак и разамјењивати искуства потврдили су и на Петом Балканском радиолошком конгресу.

Мирко Петрић, предсједник Удружења струковних медицинских радиолога и дипломираних инжењера медицинске радиологије Републике Српске, каже да постоји сарадња и размјена искустава које дају допринос, како радиологији, тако и свим областима медицине.

Развој радиологије прати и школовање инжењера медицинске радиологије, што отвара бројне могућности да љекари дођу до бољих дијагноза, а пацијенти до ефикаснијег изљечења.