latinica  ћирилица
24/09/2017 |  20:29 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Ријешена мистерија: Откривено како су грађене пирамиде

Археолози су открили низ фасцинантних доказа који рјешавају једну од највећих мистерија на свијету - како је друштво из бронзаног доба, које није било технолошки развијено, успјело да помјера огромне блокове кречњака и гранита од којих су грађене пирамиде у Гизи.
Пирамида (Фото: Thinkstock) -
Пирамида (Фото: Thinkstock)

Недавно откриће натписа на античком папирусу, дрвеног чамца и генијалног система водених канала бацило је ново свјетло на импозантну инфраструктуру коју су створили градитељи Гизе.

На парчету папируса који је пронађен у луци Вади ел-Џарф, а који је лично писао надзорник Мерер - вођа тима од 40 елитних грађевинара, детаљно је описано како су 170.000 тона тешки блокови кречњака превозени Нилом до Гизе (сваки блок тежио је 2.5 тоне).

Радници би укрцали блокове на дрвене бродове који су били међусобно повезани ужадима, а затим би бродови пловили каналима до унутрашње луке, која је била удаљена само неколико километара од пирамида. Радници су заправо путем канала преусмјерили ток ријеке Нил.

Иако се већ дуго зна да су гранитни блокови од којих су саграђене пирамиде допремљени из Асвана, 855 метара јужно од Гизе, а блокови кречњака из Туре, осам километара даље, археолози нису могли да се сложе у вези са тиме како је грађевински материјал тачно транспортован.

Остаци канала пронађени су испод прашњавог платоа у Гизи, као и главни базен у којем су вршене главне испоруке.

У извршењу пројекта је учествовало неколико хиљада људи, преноси Дејли мејл.

Извор: Б92