latinica  ћирилица
26/09/2017 |  14:12 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

На преглед аорте од 55. године

Стручњаци упозоравају на значај раног откривања увећања највећег крвног суда у грудном кошу и стомаку. Ова болест све чешће погађа и жене.
Трбушна аорта (фото:lekarinfo.com) -
Трбушна аорта (фото:lekarinfo.com)

Операција је неопходна, наводе љекари, ако је овај крвни суд шири од 55 милиметара.

Анеуризма трбушне и грудне аорте из године у годину све више погађа људе средњег животног доба, док је раније то била искључиво болест старијих. Ријеч је о обољењу које се, уколико се не открије на вријеме, најчешће завршава смртним исходом.

Свјетски дан аорте је обиљежен 19. септембра, а тим поводом кардиоваскуларни и васкуларни хирурзи упозоравају на значај раног откривања проширења која настају на највећем крвном суду груди и стомака.

- Прије 35 година на 20 мушкараца погођених овим здравственим проблемом била је у просјеку једна жена, а сада на 20 мушкараца њих четири. Разлог томе је што су и жене све чешће изложене стресу, чешће обољевају од хипертензије и повишених масноћа у крви - каже Лазар Давидовић, васкуларни хирург и директор Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије.

Према његовим ријечима, када се увећање трбушне аорте открије на вријеме и уради планирана хируршка интервенција, успејшност у лијечењу је готово стопроцентна:

- За рану детекцију проширеног зида трбушне аорте довољан је обичан ултразвучни преглед. На њега би обавезно требало да иду сви мушкарци старији од 65 година. Они код којих у породици постоји ова болест са прегледима би тебало да почну раније, већ од 55. године, док се превентивни прегледи препоручују женама послије 65. године ако су пушачи, а нарочито ако постоји историја ове болести у породици. У тим групама ризик од проширења и пуцања аорте је највећи.

Иако је развој анеуризме трбушне аорте углавном генетски условљен, до ње може да дође и усљед нерегулисане хипертензије, запаљенских процеса као и због посљедице пушења. Исто важи и за грудни дио аорте за чије лијечење су одговорни кардиоваскуларни хирурзи.

- Под проширењем грудне аорте сматра се када је промјер овог крвног суда за 50 одсто већи од нормалне величине, тачније ако је ширина аорте 55 милиметара онда је неопходна операција, а за поједина обољења ова граница се спушта и на 45 милиметра - каже Предраг Милојевић, кардиоваскуларни хирург и директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Код одређеног броја пацијената проширење аорте се само прати редовним ултразвучним прегледима. Ако се аорта годишње шири за више од милиметар онда се пацијент упућује на хируршко лијечење.

Извор: Вечерње новости