latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:28 | Аутор: РТРС

Стално сте на дијети, а никако да смршате?

Прије него што се помирите са тим да ћете умријети "гладни и дебели", ево шта можете да покушате.
Мршављење (Фото: Thinkstock) -
Мршављење (Фото: Thinkstock)

На дијету обично идемо да бисмо скинули вишак килограма, али то је углавном лакше рећи него учинити. Да бисмо смршали, потребно је да се трудимо, да напорно вјежбамо и здраво се хранимо недјељама, па и мјесецима да бисмо били задовољни резултатима.

Али, ако се придржавате дијете већ неко вријеме и немате утисак да се ствари развијају у жељеном правцу, разумљиво је зашто вам дође да дигнете руке од свега. Јер, да бисмо у нечему истрајали, а нарочито да бисмо истрајали у нечему тако озбиљном као што је промјена начина живота, потребан нам је мали подстрек с времена на вријеме. Килограм, два мање на ваги бар...

Ако је то и ваш случај, можда вас обрадује закључак нове научне студије. Наводно, постоји једноставан начин да убрзате процес мршављења - потребно је само да с времена на вријеме "одете на одмор од дијете" и да се током двије недјеље не придржавате рестриктивног режима исхране. То би, укратко био сажетак научне студије објављене у стручној публикацији International Journal for Obesity.

Током истраживања, које је било клиничка студија на насумично одабраном узорку испитаника, научници су гојазне пацијенте подијелили у двије групе, које су пратиле режим исхране који је подразумијевао смањење њиховог калоријског уноса за једну трећину током периода од 16 недјеља.

Једна група била је на дијети током 16 недјеља без паузе, док се друга група дијете придржавала током двије недеље, да би сљедеће двије недеље била на "одмору" током којег је само требало да покушају да се хране релативно здраво.

Испитаници из друге групе тог режима (двије недеље дијете, двије недеље "одмора") придржавали су се током 30 недјеља, да би се осигурало укупно 16 недјеља током којих су били на дијети.

На крају студије, научници су поредили резултате прве и друге групе на пољу скидања вишка килограма. Испоставило се да су испитаници из друге групе (ови који су имали двонедјељне паузе) смршали више од ових који су били на дијети 16 недјеља без престанка. И не само то - испитаници који су правили паузе набацили су примјетно мање килограма током шест мјесеци након завршетка дијете.

Разлика у броју скинутих килограма није безначајна. У просјеку, испитаници који су правили паузе у дијети скинули су у скоро осам килограма више него они који су континуирано држали дијету током 16 недјеља.

Како је то могуће? Научници кажу да дуготрајна дијета покреће низ биолошких процеса у нашем организму, који успоравају скидање килограма, а понекад могу да доведу, парадоксално, и до гомилања додатних килограма. Када се придржавамо рестриктивних дијета, наше тијело покушава да сачува залихе "за сваки случај" и то нам отежава мршављење.

Научници нису сигурни зашто овај принцип са двонедјељним паузама даје боље резултате, могуће је да се ради просто о томе да је тијелу теже да "укапира" шта покушавамо да урадимо. Додатни плус је то што нам је на тај начин лакше да се придржавамо дијете током дужег временског периода јер имамо мале "одморе" током којих можемо себи да дамо малчице одушка.

Извор: Мондо