latinica  ћирилица
29/09/2017 |  14:44 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

У спречавању кардиоваскуларних болести најважнији здрав живот и превенција

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да у спречавању кардиоваскуларних болести осим здравог живота, превенција има велики значај, те да Влада Републике Српске опремањем здравстевних установа омогућава брзо збрињавање обољелих.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

Министар је рекао да Влада Српске кроз градњу и опремање здравствених установа, у првом реду Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци и Болнице у Бијељини, гдје су отворене и сале за за катетеризацију, омогућава брзо збрињавање обољелих и спречавање тежих посљедица.

"То није довољно, није довољно ни то што смо и најскупље лијекове ставили на листе, поготово ако то радимо онда када је већ болест манифестна или кад се догађај десио", навео је Богданић, који је на бањалучком Тргу Крајине присуствовао манифестацији обиљежавања Свјетског дана срца.

Он је истакао да је циљ здравствених радника али и цјелокупног друштва, поготово просвјете и спорта да се крене са превенцијом у најранијем животном добу - у добу дјетињства.

"Данас је то јако тешко с обзиром на начин живота, јер дјеца веома рано дођу до мобилних телефона и компјутера и све вријеме проводе сједећи", рекао је Богданић.

Он је на питање новинара колико води рачуна о свом срцу, признао да није добар примјер.

"Бавећи се овим послом, присиљени сте да проводите највише времена сједећи у столици, ауту, да се нервирате... Нисам добар примјер и позивам грађане да раде све обрнуто од онога што ради министар", рекао је Богданић.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској Душко Вулић истакао је да се у Српској већ 18 годину обиљежава Свјетски дан срца, те да је захваљујући активностима Фондације "Здравље и срце", која је покренула обиљежавање, Република Српска била међу првима у региону, која је почела обиљежавати овај дан.

"Свјетски дан срца има за циљ да укаже на значај свих превентивних активности", рекао је Вулић и додао да овогодишњи мото "Подијелимо знање, подијелимо моћ", указује да све оно што знамо о здравом начину живота пренесемо и на друге.

Он је навео да је са превенцијом потребно почети још у предшколском узрасту, јер тада постоји велика шанса да дјеца не оболе од кардиоваскуларних болести прије 75 године.

"Кардиоваскуларне болести у свијету годишње однесу 17,5 милиона живота, а у Републици Српској 14.000 или негдје око 48 одсто од укупног броја умрлих од свих болести у Српској", рекао је Вулић.

Он је навео да постоји тренд заустављања раста обољелих и умрлих од кардиоваскуларних болести, нагласавши да превентивне активности дају дугорочан ефекат.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Драган Унчанин оцијенио је да Кардиологија Универзитетског клиничког центра Републике Српске сваким даном усваја нове вјештине и методе, којима се лијече пацијенти обољели од кардиоваскуларних болести.

Унчанин је нагласио да забрињава то што се старосна граница обољелих помјера наниже, те да све више обољевају млади људи, додавши да је најмлађи пацијент у Српској са овим обољењем имао 17 година.

"Смисао и функција оваквих акција јесте да се скрене пажња на превентивне активности, јер оно што ми радимо је трећа линија одбране, најбитније је да се спријечи или да се одгоди појава кардиоваскуларних болести", рекао је Унчанин.

Начелник Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука Косана Станетић каже да се у амбулантама породичне медицине у Бањалуци свакодневно раде превентивни прегледи.

"Настојимо да подигнемо свијест наших пацијената и грађана свакодневно, али и кроз кампање за смањење броја фактора ризика за обољење од кардиоваскуларних болести", рекла је Станетићева.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фондација "Здравље и срце" и Дом здравља Бањалука, организовали су данас у центру Бањалуке у оквиру обиљежавања Свјетског дана срца бесплатно мјерење фактора ризика за настанак кардиоваскуларних болести и упознавање о превентивним активностима.

Извор: Срна