latinica  ћирилица
02/10/2017 |  20:52 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Због закона о забрани бурки кажњени кловнови

Усљед примјене новог закона о забрани покривања лица аустријска полиција је првог дана од ступања на снагу тог закона, 1. октобра, казнила три особе које су биле одјевене као кловнови.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Наиме, кажњене су особе које су учествовале у протесту "Традиционална шетња кловнова против забране прикривања лица". Организатор скупа Клаус Вернер-Лобо протестом је, како је рекао, желио да укаже на апсурдност закона.

Међу учесницима је било кловнова, али и особа у буркама. Полиција је поднијела три пријаве због кршења закона против лица, која су напустила поворку прикривених лица.

Како је објашњено, за вријеме демонстрација, које су биле пријављене, било је дозвољено да учесници покрију лице, али не и да тако ходају ван мјеста одржавања протеста.

Међутим, три особе, које су била одјевене као кловнови, напустиле су мјесто на ком се одржавао скуп и тако "маскиране" се удаљиле, те је против њих поднијета пријава, а изречено је и 46 опомена.

Закон о забрани покривања лица ступио је у недјељу на снагу и од тада свако ко у јавности носи одјећу која му покрива лице може бити кажњен до 150 евра.

О забрани, која се у Аустрији назива и "забраном бурки", грађане информишу леци који су на њемачком, енглеском, турском и арапском језику.

Такође су о ступању закона на снагу информисане амбасаде, међународне организације и исламска вјерска заједница.

Ко од недјеље буде носио бурке или другу одјећу која покрива лице биће суочен са административном, односно новчаном казном.

Према закону, ако особа на захтјев полиције открије лице, неће бити изречена казна, али ако то не учини биће ухапшена ради утврђивању идентитета и кажњена.

Алжирско-француски бизнисмен Рашид Неказ најавио је да ће, као и што чини у другим земљама, преузети казне које буде изрекла аустријска полиција муслиманским женама због ношења гардеробе по исламским вјерским законима.

"Ако се прихвата слобода вјере мора се прихватити и видљивост вјера", поручио је Неказ.

Иначе, аустријски су бискупи критиковали нови закон, а кардинал Кристоф Шенборн рекао је да се ради о "превеликом задирању у цивилне слободе".

Аустријска полиција најавила је да ће у примени закона бити посебно "осјетљива".

Аустријска влада је, иако се међу грађанима говори о "забрани бурки", закон окарактерисала као вјерски неутралан, наводећи да је у њему предвиђено да се једино из здравствених разлога може покрити лице, као и током традиционалних манифестација, попут карневала гдје лица због посла морају да прекрију лице, као што то чине љекари, кловнови, радници на неким опасним пословима.

Лидер Народне партије Аустрије Себастијан Курц посебно се као министар за интеграције и спољне послове залагао за усвајање овог закона.

"Ко у Аустрији носи никаб или бурку мора рачунати на посљедице", поручио је Курц прије недјељу дана, а и коалициони партнер Социјалдемократска партија истакла је да никаб и бурка представљају фундаменталистичко тумачење вјере.

Због новог закона многе арапске земље издале су упозорење својим грађанима за путовање у Аустрију.

Извор: Танјуг