latinica  ћирилица
03/10/2017 |  16:20 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Роде из Врбашке постале сензација на Малти

Двије младе роде које су се излегле у дворишту Гојка Ћелића у селу Врбашка на подручју општине Градишка, уочене су на Малти на свом путу ка Африци, саопштено је из бањалучког Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета.
Роде ( Фото: Adin Vella -
Роде ( Фото: Adin Vella

Младе роде, које су орнитолози бањалучког Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета маркирали прстеновима почетком септембра, уочиле су њихове колеге на Малти, које биљеже сеобу птица из цијеле Европе преко Средоземља.

Птице су маркиране алуминијумским и колор прстеновима Центра за маркирање животиња из Београда, а прстеновање су извршили биолози бањалучког Друштва Јовица Сјеничић и Дејан Радошевић.

Из овог Друштва наводе да су их прије неколико дана контактирале колеге са Малте, уз фотографије градишких рода.

Будући да Малта има великих проблема са криволовом, волонтери су будно пазили на птице током њиховог задржавања у овој острвској земљи, а идуће јутро оне су наставиле свој пут за Африку.

Роде су се излегле у дворишту Гојка Ћелића у селу Врбашка, код Градишке, а претпоставља се да су се током љета одрасле птице - њихови родитељи отровале током дератизације због мишије грознице.

Птићи су уз помоћ радника "Електродистрибуције Градишка" скинути са гнијезда како не би угинули, а Гојко и Наташа Ћелић су позвали бањалучко Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, који су птице прегледали, превезли и збринули код волонтера Џенане Бешић, која се за њих бринула све до августа.

"Иако су биле ручно храњене и уз људе, инстикт сеобе је прорадио и у том периоду почеле су да увјежбавају лет и да се из дана у дан све више удаљавају од мјеста гдје су храњене. Роде су нас напустиле у предвечерје 18. септембра и нису се више враћале", навели су из Друштва.

Они су изразили наду да ће се ове двије роде током сљедећег прољећа безбједно вратити у околину Градишке и основати нова легла.

Извор: Срна