latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:11 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Петогодишњак и трогодишњак из Градишке најмлађи пчелари у регији

Невену и Дамјану пчелињаци њихових очева омиљена су мјеста за игру

Да пчеларство у Поткозарју има одличну перспективу, показују петогодишњи Невен Шкорић из Јазовца и трогодишњи Дамјан Гагић, који “пчелари“ у селима Кијевци и Врбашка.

И њихови очеви Дарио Шкорић и Горан Гагић убрајају се у најмлађе пчеларе у регији. Љубав према пчеларењу у ове двије породице преноси се с кољена на кољено.

Невену Шкорићу из Јазовца код Босанске Градишке омиљено мјесто за игру је очев пчелињак. Он свакодневно сатима борави међу кошницама и пчелама. Бројни сајмови Овог дјечака пчеле уопште не нападају нити се ко сјећа да се икад пожалио на пчелињи убод.

Њихова кућа окружена је кошницама, чистом природом и пашњацима. Пчеларство је традиција у овој породици. Тиме су се бавили Невенов дјед Славко, прадјед Пиљо и остали преци, а љубав према пчелама и меду преноси се генерацијама с кољена на кољено.

- Пчеларством се бавим интензивно. Имам 60 кошница, плетем и трнке од ражеве сламе, хватам ројеве, производим разноврстан мед. У почетку сам Невена тјерао даље од пчела, страхујући да га не убоду. Ипак, он је мјесто за игру пронашао тамо гдје многи не смију ни да привире. Занемарио је играчке и развио пријатељство са пчелама - каже Дарио Шкорић.

Невен каже да му је најљепше у пчелињаку те да се диви вриједним пчелама које непрестано лете од кошнице до цвјетова сакупљајући полен.

 - Свиђа ми се како пчеле зује и уносе мед. Ходају ми по прстима и лете када подигнем руку. Понашају се као бубамаре, ходају по длану горе-доље, а онда полијећу с врха прста када подигнем руку. Погледајте како су вриједне и стално лете. И ја ћу бити пчелар – говори петогодишњи Невен Шкорић.

Мали пчелар - Дамјан Гагић (Фото:avaz.ba)

А да Невен Шкорић није усамљен међу дјечацима заљубљеним у пчеле и кошнице, потврђује трогодишњи Дамјан Гагић. Дамјанови родитељи Горан и Данијела су пчелари, учесници бројних пчеларских сајмова у региону и активни чланови Удружења произвођача еколошке и органске хране.

Горан је љубав према пчелама наслиједио од стричева, а сигуран је да ће пчеларство међу Гагићима наставити његов син Дамјан.

-У мају 2011. године стриц ми је за рођендан поклонио кошницу и рој. Данас имам 25 друштава и регистрован пчелињак. Редовно излажемо мед и остале производе на сајмовима и другим манифестацијама - каже Горан.

Љубав према пчеларству већ у трећој години показао је и Дамјан. Он се игра пчеларским реквизитима, а с родитељима иде на сајмове и изложбе.

- У дворишту се игра дијеловима кошница, рамовима, реквизитима. Набавили смо му пчеларско одијело, сасвим је извјесно да ће и он пчеларити – истиче поносни Горан Гагић.

Ова два примјера јасно показују да пчеларство у Поткозарју и Лијевче пољу има снажну перспективу. И не само пчеларство него и љубав и преданост према природи, људима, производњи здраве и органске хране.

Извор: Аваз