latinica  ћирилица
04/10/2017 |  15:00 | Аутор: РТРС

Овај тренинг не доноси свима корист

Узрок популарности интервалних тренинга високог интензитета врло је једноставан-све што је потребно јесте да се у току једног минута физички напрегнете што више можете, а затим уживате у свим благодетима које носе вјежбе у трајању од 45 до 60 минута. Барем тако гласе обећања приликом заговарања овог типа вјежбања.
Интервални тренинг високог интензитета (HIIT)  (Фото:heartyhosting.com) -
Интервални тренинг високог интензитета (HIIT) (Фото:heartyhosting.com)

Ипак, доктор Пантелејмон Екекакис, професор кинезиологије на Универзитету у Ајови, истиче да то обећање долази са једном "цаком".

Екекакис се бави проучавањем реакције нашег мозга на вјежбање, односно осјећања пријатности и непријатности током вјежбања.

Доктор наводи да цијела премиса интервалног тренинга високог интензитета гарантовано носи одређени ниво незадовољства.

"Уколико сат вјежбања сабијете у један минут, нормално је да таква пракса долази са високом цијеном", објашњава Екекакис.

"Цијена је 100 одсто интензитета, што несумњиво представља непријатно искуство", додаје.

С обзиром на то да ХИИТ тренинзи добијају све више на популарности, научна јавност почела је да поставља питања о ефикасности овог типа тренинга.

Иако се већина људи одлучује за ХИИТ због недостатка времена за друге типове физичких активности, Екекакис наводи да ствари нису тако једноставне.

"Ријеч је о цјелокупном начину размишљања, који подразумијева тежњу људи да остваре резултате без муке. Они генерално виде вјежбање као нешто непријатно, обавезу коју морају да обаве, и у томе лежи основни проблем. Људи не уживају у вјежбању, већ га схватају као казну", рекао је.

Оно што представља највећи проблем јесте одржавање мотивације. С обзиром на то да се ХИИТ види као нешто врло непријатно, често се дешава да људи одустану од вјежбања.

Због високог интензитета честе су и повреде, јер људи (претежно гојазни, са седентарним начином живота) у жељи да остваре брзе резултате улећу у вјежбање без претходне припреме.

Резултати истраживања објављени су 2016. године у "Јournal of Sport & Exercise Psychology".

Извор: Б92