latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:14 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Пијани бициклисти газе "паметне аутомобиле"

Све више ауто-компанија тестира прототипове "аутомобила без возача" на јавним саобраћајницама, па је неминовно да се понеком од тест возила догоди саобраћајна незгода.
Самовозећи аутомобил - Фото: илустрација
Самовозећи аутомобилФото: илустрација

Будућност припада самовозећим аутомобилима, али прије тога очекује нас период транзиције током којег ће се на путевима истовремено налазити возила којима управљају људи и она које у потпуности контролишу компјутери. И док многи са неповјерењем гледају на појаву аутомобила са ауто-пилотом на путевима, у саобраћајкама које су до сада забиљежене, прије свега у САД гдје је присутно највише самовозећих тест возила, кривци су готово по правилу возачи од крви и меса.

У Сан Франциску пијани бициклиста ударио је у самовозећи Болт крећући се једносмјерном улицом у недозвољеном смјеру. С обзиром да се у сваком Болту, због могућих непредвиђених околности, током тестирања налази човјек на мјесту возача, он је на вријеме примијетио бициклисту и зауставио аутомобил, али бициклиста није примјетио тест возило.

У септембру се догодио и инцидент у коме је возач, чији са аутомобил кретао иза самовозећег Шевролета Болт, ударио тест возило отпозади док је разговарао мобилним телефоном.

У још једној од забиљежених саобраћајки у протеклом мјесецу Додге Цхаргер је закачио аутономно возило током претицања на недозвољеном мјесту, а возач је побјегао са лица мјеста. У свим саобраћаним незгодама у 2017. у којима су учествовала Шевролетова тест возила, кривица је увијек била на другим возачима, што говори у прилог тврдњи да је људски фактор ипак најслабија карика када је ријеч о безбједности у саобраћају.

Извор: Независне новине