latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:45 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

У производу за мршављење откривен антидепресив

У биљном производу за мршављење који се продавао у Србији откривен је лијек против депресије "прозак", јавља РТС.
У препарату за мршављење откривен антидепресив - Фото: Screenshot/YouTube
У препарату за мршављење откривен антидепресивФото: Screenshot/YouTube

Супстанцу недозвољену за овај производ открили су случајно студенти хемије на вјежбама и затражили анализу и Градског завода за јавно здравље.

Чим је потврђено присуство антидепресива у дијететском производу одмах је алармирана инспекција Министарства здравља, а, будући да се производ могао купити и путем интернета у случај ће бити укључена и Служба МУП-а за високотехнолошки криминал.

Прве анализе показују да није све било случајно. Жеља за бржом зарадом можда је озбиљно угрозила и нечије здравље јер "прозак", осим губитка апетита, изазива и анорексију.

Начелник Јединице за контролу здравствене исправности хране Весна Пантић Палибрк навела је да пронађена количина "прозака" није безначајна јер је ријеч о половини терапијске дозе лијека.

"Основна опасност није само навикавање, него ситуација у којој онај ко то користи мисли да узима биљни препарат, несвестан чињенице да узима лек који има нежељене ефекте. У свести људи биљни производ је изједначен са здравим производом, међутим, није тако. Ово је криминална радња", наводи Палибрк.

Павле Зелић из Агенције за лијекове и медицинска средства напомиње да прије него што неки производ, било да је лијек или суплемент, изађе на тржиште, мора да прође одређене процедуре који су усаглашене са европским.

"Дешавају се случајеви када није тако, нарочито када причамо о производима који се продају мимо легалног ланца снабдевања односно преко интернета, огласа или друге начине", наводи Зелић.

Прије пуштања у промет и лијекови и дијететски производи пролазе одређену контролу, а ко је у овом случају заказао, још се не зна.

Горан Стојковић из Санитарне инспекције Министарства здравља каже да се и упркос томе што је тај дијететски суплемент имао увјерење о упису у базу података и прошао контроле за упис у базу података десило да је вјероватно произвођач убацио недозвољену компоненту.

Промет производа је забрањен, наложено је повлачење из малопродајних објеката, али будући да је био продаван и путем интернета у акцију сузбијања продаје небезбједног производа биће укључена и Служба МУП-а за високотехнолошки криминал, сазнаје РТС у Министарству здравља.

Извор: СРНА