latinica  ћирилица
07/10/2017 |  08:52 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Новалић: Путарине потребне за инфраструктурне пројекте

"Путарине у Закону о акцизама нам нису потребне да, како тврде ови тобожњи браниоци грађана, крпимо рупе у буџету, исплаћујемо плате администрацији и спасавамо ентитете од банкрота", каже у интервјуу за Независне новине Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ.

Новалић каже да су путарине у Закону о акцизама постале политичко питање и да поједине странке покушавају да га користе како би се представиле као заступници интереса грађана.

- Нико се при томе не труди да користи аргументе. Путарине у Закону о акцизама нам нису потребне да, како тврде ови тобожњи браниоци грађана, крпимо рупе у буџету, исплаћујемо плате администрацији и спасавамо ентитете од банкрота. Једини циљ је да покренемо велике инфраструктурне пројекте, а путарине су најјефтинији начин њиховог финансирања. И БиХ је своје аутопутеве градила новцем од акциза уведених прије неколико година и тада у њима нико није видио ништа спорно - каже Новалић.

Истиче да, што се тиче инфраструктурних пројеката, чињеница је да због неусвајања измјена и допуна Закона о акцизама БиХ касни, али мисли да се приближава рјешењу. У наредним данима очекује доношење овог закона.

- Врло брзо, кроз повећање трошарина, завршићемо и ову блокаду - каже Новалић.

Говорећи о заједничкој сједници влада Српске и ФБиХ, одржаној у четвртак у Сарајеву, Новалић је рекао да је главна тема сједнице била борба против сиве економија, те да се на том питању најбоље види неопходност заједничког дјеловања ентитета.

- Не можемо се против сиве економије борити у само једном дијелу БиХ. Зато је наш циљ да хармонизујемо прописе ради елиминисања свих могућих облика злоупотреба, па да вратимо у буџет новац који губимо у сивој зони. На сједници смо размотрили низ конкретних мјера које ћемо предузети у наредном периоду. Оне се углавном односе на рад инспекција, размјену података и генерално бољу координацију закона и прописа - рекао је Новалић за Независне.