latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:58 | Аутор: РТРС

Савјети о дијетама које не би требало слиједити

Ако вам неко да неки савјет у вези са дијетом, то нужно не значи да треба да га слиједите.
Дијета - илустрација (фото: mrsmuffintop.com) -
Дијета - илустрација (фото: mrsmuffintop.com)

Овде вам нудимо пет савјета који се тичу дијете које не бисте требали да слиједите.

1. Због масти сте дебели

Здраве масти као што су масти у авокаду, у ствари могу да вам помогну у напорима да смршате. Раније се мислило да се дебљамо због масти, али дијета са ниским процентом масти неће вам помоћи у контроли тежине или да будете здравији.

Ситуација је мало компликованија од тога.Извори добрих масти су рибе, орашасти плодови или маслине. Оне најчешће имају висок проценат омега 3 масних киселина. Лоше масти су обично прерађене верзије биљних масти као што су соја, кукуруз или кикирики. Ове прерађене, лоше масти најчешће имају висок садржај омега 6 киселина и веома су подложне оксидацији током обраде што их чини штетним за наш организам.

2. Смањен унос карбохидрата помаже у напорима да се изгуби на тежини

Карбохидрати нису непријатељ. Да, због карбохидрата добијате на тежини ако их једете у превеликим количинама, као и било коју другу храну, али ако их избаците из исхране или озбиљно умањите њихов унос, можете угрозити ваше циљеве када је у питању тјелесна тежина.

Један од разлога због којих интегралне житарице спречавају добитак на килажи и помажу у напорима да се губи на тежини јесте садржај влакана. Истраживачи са универзитета у Јути пратили су навике у исхрани средовјечних жена готово двије године и закључили да је увећан унос влакана код жена допринио губитку тежине у највећем броју случајева. Жене које су смањиле унос влакана добиле су на тежини.

Кључ је у томе да се држимо интегралних житарица и избјегавање прерађених житарица. Прерађене житарице немају довољан садржај влакана и најчешће садрже шећер, а обје ставке доприносе расту тјелесне тежине.

3. Дани када једете све што пожелите су неопходни

Преједање у току једног дана може утицати на нивое грелина у тијелу, а грелин је основни хормон глади који функционише заједно са лептином (хормоном ситости) како бисмо држали глад и ситост под контролом.

- Због овог у ствари можете осјећати већу глад - каже дијететичар Мајорие Нолан.

У зависности од тога шта је за вас "дан када једете све што пожелите", може вам се десити да унесете толико калорија да вратите тежину коју сте изгубили током недјеље. Све у свему, екстремно строга дијета и један дан када је све дозвољено није одржива варијанта.

4. Прескакање оброка како бисмо смањили унос калорија

Уношење само воћа и поврћа је грешка. Ако смањење уноса калорија доприноси губитку на тежини, онда је прескакање понеког оброка најбољи начин да постигнете циљ, зар не? Вјероватно није тако и, у ствари, прескакање оброка може да вам се освети.

Истраживања су показала да прескакање оброка у току дана и унос једног великог оброка увече резултира потенцијално ризичним промјенама у метаболизму. Они који прескачу оброке имали су увећане нивое шећера када се избјегавају оброци и каснији инсулински одговор, а такве околности могу довести и до дијабетеса.

5. Избјегавајте сва слатка задовољства

Нема потребе да кажете "не" свим својим омиљеним намирницама. Можда вас збуњује, имајући у виду да смо рекли да дани када једете све што пожелите могу озбиљно угрозити ваше напоре. Али ако покушате да ограничите себе само на најхранљивије намирнице све вријеме, у једном тренутку ћете попустити и завршити тако што ћете се препустити претјеривању у исхрани.

Зато је паметно себи редовно удовољавати. Не вјерујете нам? Нутриционисти се слажу. Дијететичар Јоy Бауер каже за Хафингтон Пост да удовољавање себи ограниченом порцијом сваки дан вам у ствари може помоћи да останете на правом путу.

Порције ипак јесу важне тако да не треба да поједете цијело паковање сладоледа или кесу бомбона. Одредите количину порције, остатак склоните и уживајте.

Извор: Б92/Данас