latinica  ћирилица
07/10/2017 |  13:25 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

У Београду разговори о Украјини

Представници Русије и САД за Украјину, Владимир Сурков и Курт Волкер разговарају данас у Београду иза затворених врата о спровођењу споразума из Минска за исток Украјине.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Разговори Суркова и Волкера ће трајати цијели дан у једном од репрезентативних државних објеката у Београду, јавио је "Спутњик".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да је циљ разговора синхронизација позиција и размјена информација.

Према ријечима Пескова, без обзира што САД не учествују у преговорима у "нормандијском формату", Вашингтону је важно да добије информације из прве руке од земаља које учествују у Минском процесу.

Стејт департмент потврдио је да ће сусрет бити одржан у Београду.

То је други састанак Суркова и Волкера. Први је одржан у Минску у августу, а стране су га тада оцијениле као веома користан и конструктиван, наговијестивши да имају неке "нове приступе" рјешењу ситуације у Донбасу.

Пред одлазак у Београд Волкер је рекао да је спреман да са Сурковом разматра сва актуелна питања.

Сурков је од септембра 2013. године помоћник руског предсједника, а од октобра 2016. је учесник преговора "Нормандијске четворке" о питањима спровођења Минског споразума. Он се налази на списку лица којима је забрањен улазак у ЕУ.

Волкер је на положај специјалног америчког представника за Украјину именован у јулу, како је тада саопштено, са задатком да "оживи" напоре чији је циљ спровођење овог споразума.

Извор: СРНА