latinica  ћирилица
07/10/2017 |  14:53 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Протести широм Шпаније у знак подршке јединству

Хиљаде Шпанаца окупља се на тргу у центру Мадрида, како би исказали своју подршку уједињеној Шпанији и протестовали због захтјева за отцјепљење Каталоније. Према коначним резултатима референдума, одвајање од Шпаније подржало је више од 90 одсто изашлих гласача. Влада у Мадриду је позвала каталонске власти да распусте регионални парламент и распишу изборе, како би се ријешила криза у тој шпанској регији.
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam) -
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam)

Пласа де Колон претворен је у море шпанских застава, а неки од демонстраната скочили су у фонтану на том тргу и почели да плешу, преноси АП.

Истовремено, у шпанској престоници окупљају се присталице дијалога ради окончања кризе. Симултано се такав скуп одвија и у Барселони.

Анонимна иницијатива која се шири друштвеним мрежама, настоји да промовише дијалог користећи слоган: "Шпанија је боља од својих лидера".

"Моменат је да се окупимо и кажемо да су (лидери) неспособни и неодговорни", наводи се у поруци те групе, која је политичарима упутила питање: "Хоћемо ли да разговарамо?"

Организатори су затражили од учесника скупа да не доносе никакве заставе, ни шпанске ни каталонске, као и да се обуку у бијело.

Иначе, у Каталонији је забиљежен први раздор међу лидерима шпанске покрајине. Док сепаратистички лидер Карлес Пуџдемон најављује једнострано проглашење каталонске независности за неколико дана - други каталонски лидери позивају на опрез и смиривање напетости у односима са Мадридом.

Шпанске власти извиниле су се због повређивања грађана у сукобима полиције и грађана у Барселони, током референдума.

Посебном уредбом олакшана је регистрација за компаније из Каталоније, које желе да се региструју у другим дијеловима земље.

- Одговор полиције у Барселони, био је пропорционалан. Испитаћемо сваку притужбу за прекомјерну употребу силе. Шокантна је одлука великих банака и компанија из Каталоније да преселе сједишта из Барселоне у друге шпанске градове. Ипак, Шпанија је слободна земља, па компаније могу да се преселе гдје год желе - рекао је Илдефонсо Кастро из министарства спољних послова.

С обзиром на то да још нема назнака дијалогу Мадрида и Барселоне, европски комесар за буџет Гинтер Етингер упозорио је на опасност од грађанског рата у срцу Европе. Брисел би могао да буде посредник у тим разговорима, ако се то од њега буде тражило.

Извор: РТС