latinica  ћирилица
07/10/2017 |  15:50 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Зашто Мектић фаворизује факултет у ФБиХ (ВИДЕО)

Из Министартва безбједности БиХ на адресе свих полицијских и безбједносних служби упућен је допис, којим се службеници позивају на пост-дипломске студије, на новотворени студиј на Факултету политичких наука у Сарајево.
Мастер за полицајце - Фото: РТРС
Мастер за полицајцеФото: РТРС

И док из Министарства безбједности тврде да је то урађено у оквиру раније потписаног Споразума о сарадњи са том вискошколском установом, из Републике Српске питају – зашто министар Мектић фаворизује факултет у другом ентитету?

На допису који је потписао министар безбједности Драган Мектић, полицијски и државни службеници обавјештавају се да додатно усавршавање могу обавити на Факултету политичких наука у Сарајеву, на новоотвореном магистарском студију "Хуманитарно разоружање".

И док за Мектића ту ништа није спорно, декан Факултета безбјеносних наука из Бањалуке, сматра да ријеч о фавризовању сарајевског факултетеа.

- Мислим да он не би требало да се упушта у такве ствари и да фаворизује један факултет у односу на друге, већ да ти буде искључиво право приватног опредјељења сваког грађанина, па тако и полицијских службеника, истиче  Предраг Ћеранић,  декан Факултета безбједносних наука.

Са друге стране, министар Мектић каже да је сарадња са факултетом политичких наука у Сарајеву у интересу Министарства безбједности и не види ништа проблематично у спорном допису.

- Ми смо спремни да успоставимо сарадњу са све и једном истраживачком институцијом, факултетом, универзитетом у БиХ, у сектору безбједности, гдје нам може својим истраживањем помоћи у рјешавању крупних безбједносних проблема, каже Мектић.

Међутим, званичан приједлог или позив на сарадњу, на бањалучки Факултет безбједносних наука никада није стигао, тврди Ћеранић.

- Зашто Мектић није упутио позив свим другим универзитетима на један договор, састанак, гдје би се профилисале ствари попут овога, поручује Ћеранић.

Ћеранић најављује отварање другог циклуса студија на Факултету безбједносних наука у Бањалуци већ наредне године, и то из области безбједности и криминалистике и управљања ризицима у кризним ситуацијама.