latinica  ћирилица
07/10/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Спремали "нови 11. септембар" у Њујорку, ухапшена тројица

Министарство правде САД саопштило је да је уз помоћ тајног агента ФБИ осујећен план напада у име Исламске државе на Нјујорк, који је укључивао бомбашки напад на Тајмс сквер и метро, а један од тројице ухапшених акцију је најављивао као "нови 11. септембар".

Би-Би-Си наводи да је ухапшен мушкарац у САД и по један у Пакистану и на Филипинима. Њих тројица су користили апликације за слање порука како би испланирали напад.

Напад је спријечен прошле године уз помоћ тајног агента ФБИ који се претварао да је симпатизер Исламске државе и комуницирао са тројицом осумњичених, а детаљи овог плана објављени су јуче, преноси Фена.

Из полиције су објавили оптужбе против 19-годишњег Абдулрахмана Ел Банасавија, канадског држављана приведеног у Њујорку, 19-годишњег Тале Харуна, америчког држављана који живи у Пакистану и 37-годишњег Расела Салика са Филипина.

Наводи се да је Ел Банасави ухапшен у мају 2016. године, а у октобру исте године признао је кривицу по седам тачака оптужнице у вези са тероризмом и чека пресуду.

Харун је ухапшен у Пакистану у септембру 2016, док је Салик ухапшен на Филипинима у априлу ове године и обојица ће бити испоручена САД.

"Планирани напади су укључивали детонирање бомби на Тајмс скверу и у метроу у Њујорку, као и пуцњаве на цивиле на концертима", саопштено је из америчког Министарства правде САД.

Наводи се да су њих тројица планирала извођење напада током муслиманског светог мјесеца рамазана 2016. године, инспирисани исламистичким нападима у концертној сали "Батаклан" у Паризу и на метро у Бриселу.

Извор: Танјуг