latinica  ћирилица
07/10/2017 |  17:32 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Иванић: Без усаглашене промјене Изборног закона БиХ би могла постати Мостар

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да би се након сљедећих општих избора цијела БиХ могла "претворити у Мостар" ако не буде спремности да се усаглашено промијени Изборни закон, прије свега између Бошњака и Хрвата.
Члан предсједништва БиХ Младен Иванић - Фото: РТРС
Члан предсједништва БиХ Младен ИванићФото: РТРС

Иванић је данас новинарима у Бањалуци рекао да све отежава ситуација у којој Бошњаци и Хрвати имају потпуно различите визије БиХ.

"Оне тешко да се у овом тренутку могу помирити", рекао је Иванић и споменуо да би БиХ могла бити суочена са озбиљном политичком кризом и након пресуда Хашког трибунала хрватским генералима у вези са тиме да ли је постојао или није удружени злочиначки подухват.

Он је рекао да је у том погледу улога Српске јако осјетљива, због чега не треба улазити у било каква разрачунавања и подржавање ове или оне стране.

"Треба да чувамо своју позицију и интерес, а то је да мирно живимо и радимо", рекао је Иванић, који је и почасни предсједник ПДП-а.

Када је ријеч о посљедњим дешавањима у Народној скупштини, Иванић је истакао да се ствари могу вратити у нормалне оквире ако власт направи корак уназад и призна да је увођење полиције у парламент била грешка глобалних размјера.

"То је био механизам застрашивања и ако неко мисли да ће тиме сачувати институције, страшно гријеши. Ако власт не жели да направи корак уназад, бојим се да ће ући у једну врло дугорочну и озбиљну кризу у Српској, што нам не треба", рекао је Иванић.

Он је истакао да није за политичку нестабилност, али да је битка опозиције битка за демократску Српску. "То је битка људи за право на своје мишљење", рекао је Иванић и изразио бојазан да власт не схвата могуће импликације у вези с тим.

Иванић је рекао да подржава "скупштине народа", те да очекује да на њима опозиција јасно поручи шта планира и на основу тога од народа тражи подршку.

На питање зашто Срби поново нису добили статус конститутивног народа у Херцеговачко-неретванском кантону, Иванић је рекао да на то треба да одговори СНСД који је у том кантону на власти са ХДЗ-ом БиХ.

"Треба питати СНСД зашто њихов коалициони партнер у том кантону то није изгласао. То је по мени невиђена срамота", рекао је Иванић.

Када је ријеч о могућностима његове кандидатуре за предсједника Српске, Иванић је рекао да је рано разговарати о појединачним кандидатурама.

"Морамо да се научимо да појединци јесу важни, али и да су важније институције. Српску неће очувати ни Иванић ни /предсједник Српске Милорад/ Додик, већ институције. Појединци буду и прођу", рекао је Иванић.

Извор: Срна