latinica  ћирилица
07/10/2017 |  19:02 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Пећине - туристички потенцијали Српске (ВИДЕО)

У Српској је 19 заштићених подручја распрострањених на 28.000 хектара.
Пећине - Фото: РТРС
ПећинеФото: РТРС

Међу њима су два резервата, три национална парка и 12 споменика природе. Споменици су углавном под земљом.

Један од 12 споменика природе у Српској је и пећина Ледењача код Фоче. На зидовима су пронађени цртежи за које се вјерује да су из бронзаног доба. Од седамдесет истражених има се шта видјети и у пећинама Кук и Кутлача.

- Читавом својом дужином је богата пећинским накитом сталагнитима,сталактитима и саливима, каже Милош Јакић, Спелеолошко друштво "Урсус спелеус" Фоча.

"Подземни музеји" са раскошним богатством и ендемичним биљним и животињским свијетом све су примамљивији и туристима.

Од погледа јавности многе ће до даљњег остати сакривене због неријешених власничких односа на прилазима, што није случај са Орловачом код Пала.



- Нешто што природа ствара годинама и форме које се могу видјети пећинског накита не може се описати док се не види, напомиње Младен Милошевић, Спелеолошко друштво "Понир" Бања Лука

Експонати вриједни пажње су и у истраженој и за посјете уређеној Вјетреници у Поповом Пољу у Федерацији БиХ. Слична љепота испод херцеговачког крша и нешто западније.

Спелеолошка сазнања све више указују да треба повести више рачуна о заштити од загађења због бацања отпада у јаме.

Заљубљеници у подземни свијет у Српској и Федерацији БиХ на скупу у Фочи истакли си значај Спелеоспасилачких служби од који су четири у Републици Српској распоређене од Бањалуке до Требиња.