latinica  ћирилица
08/10/2017 |  11:25 | Аутор: РТРС

Само једно преједање недјељно може озбиљно да вам нашкоди

Једете здраво од понедјељка до петка. Уносите много течности, поврћа и воћа, вјежбате сваки дан, трезни сте. Онда дође викенд и ви желите своју "награду". Док кажете "кекс", већ пивом заливате пицу и чипс, радујући се чоколадном десерту.

Међутим, ако се тјешите да један дан преједања неће много утицати на ваше коначне циљеве, варате се.

Нова студија сугерише да само један дан претјеривања у нездравим намирницама може да поремети ваш метаболизам.

Истраживачи су испитали 15 здравих људи који су имали задатак да, послије "здравих" радних дана, суботом уживају у брзој храни. Испоставило се да су током тог дана у просјеку унели 78 одсто више калорија од њихових дневних потреба.

Онда су им измјерили ниво шећера у крви и упоредили га са нивоом прије гозбе. Супротно свим очекивањима, испоставило се да је ниво инсулина у њиховој крви смањен за 28 одсто.

Инсулинска осјетљвост је важна јер показује колико добро тјелесне ћелије апсорбују шећер из крви и претварају га у енергију. Дакле, ако је ваша осетљивост нарушена, тијелу је потребно све више и више инсулина, како би тијело апсорбовало шећер. На крају, ваш панкреас достиже границу и није способан да пружи довољно инсулина да се тај посао обави.

Вишак шећера у крви потом се гомила у крвотоку и на крају води ка дијабетесу.

Закључак? Потребно је да једете уравнотежено.

"Константна хиперпродукција инсулина води дисфункцији панкреаса и неспособности производње инсулина онда кад је потребан", каже вођа студије Карл Халстон.

Није познато да ли је за ову појаву пресудан број калорија или количина масноће у храни коју унесемо, али у сваком случају, треба да водимо рачуна о томе како се хранимо, чак и викендом.

Наравно једно преједање у неколико недјеља сигурно неће довести до дијабетеса. Ипак, ако су ваши "дани хедонизма" сувише чести, можда би требало да размотрите неки одмор за ваш панкреас.

Извор: Б92, Metro.co.uk