latinica  ћирилица
08/10/2017 |  12:52 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Петковић: Војна неутралност у интересу свих грађана Српске и БиХ

Члан Предсједништва Уједињене Српске Милан Петковић рекао је данас у Бањалуци да је приједлог резолуције о војној неутралности, који ће се наћи на наредној сједници Народне скупштине, у интересу свих грађана Српске, али и цијеле БиХ.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је рекао да је текст ове резолуције квалитетатан и да тај стратешки документ треба бити темељ очувања интегритета и институција Српске с обзиром на појачане притиске за чланство у неком од војних савеза.

"С обзиром на то шта смо прошли у протеклом периоду, треба да останемо неутрални и ова резолуција је потребна Српској. С тим у вези, не смије бити неслагања власти и опозиције и резолуцију треба усвојити једногласно", рекао је Петковић на конференцији за новинаре о актуелној политичкој ситуацији.

Он је рекао да се Српска не треба приклањати ниједном војном блоку да не буде монета за поткусуривање великих сила, те поручио да војну неутралност треба да изгласа и Федерација БиХ, и у том погледу се не смију дијелити.

Петковић је додао да по овом питању, с обзиром на специјалне и паралелне везе, треба пратити Србију која има сличну резолуцију.

Он је рекао да ће о потпису бившег члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића за опредијељност приступању НАТО савезу одлучивати грађани на изборима, те да је Уједињена Српска за неутралност и против чланства у било ком војном савезу.

Када је ријеч о суспензији Одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву, Петковић је поручио да ће та странка гласати зависно од тога шта наведе иницијатор суспензије у свом образлозложењу.

Коментаришући изјаву министра спољних послова БиХ Игора Црнатка да је пут БиХ у ЕУ заустављен и да су на том плану потребни разговори свих фактора у БиХ, Петковић је рекао да подржава дијалог, иако је то и раније требало урадити.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић позвао је све политичке актере из Српске и БиХ, представнике академске заједнице, невладине организације, представнике ЕУ и земље гаранте Дејтонског споразума на дијалог и консензус о војној неутралности.

Извор: Срна