latinica  ћирилица
08/10/2017 |  15:34 ⇒ 09/10/2017 | 07:33 | Аутор: РТРС

Пресуда Насеру Орићу- да ли је правда достижна? (ВИДЕО)

Суд БиХ сутра ће објавити првостепену пресуду ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженима за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. Удружења српских жртава најављују прекид сарадње с правосуђем БиХ уколико Насер Орић не добије осуђујућу пресуду за злочине над Србима.
Суђење Насеру Орићу - Фото: Screenshot/YouTube
Суђење Насеру ОрићуФото: Screenshot/YouTube

Истрага о ратним злочинима јединица под командом Насера Орића покренута је још 1994. године, а интезивирана 2006. Да није било хапшења у Швајцарској у Тужилаштву БиХ не би се ни сјетили да имају предмет против Орића.

Етничко чишћење и уништавање свега српског у Сребреници започето је у априлу 1992. године. До краја рата у шест подрињских општина убијено је 2.428 Срба, а међу жртвама Орићеве војске је 47 дјеце. Систематски су пљачкана и уништавана српска села, а као по правилу, Срби су нападани на православне празнике- Божић, Петровдан, Ђурђевдан.

Ипак, Тужилаштво је оптужило Насера Орића и Сабахудина Мухића само за убиство три српска заробљеника.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић је, износећи завршне ријечи, затражио кажњавање Орића и Мухића.

- Оптужени Насер Орић и Сабахудин Мухић починили су кривична дјела која им се стављају на терет, те Тужилаштво тражи да их Суд БиХ прогласи кривим и изрекне санкцију у складу са законом - рекао је Јањић.

С обзиром на обим почињеног злочина и број убијених Срба у Подрињу минимум правде била би осуђујућа пресуда за Орића и Мухића. С обзиром да га је Хаг већ једном ослободио командне одговорности и да Суд БиХ буквално ради по матрици Хашког суда, ослобађајућа пресуда за Насера Орића не би била изненађење, резигнирано закључују породице убијених.

- Суђење Насеру Орићу почело је 26. јануара 2016. године и од самог почетка све личи на једну обичну фарсу. Просто, само се жељело да се задовољи поступак, а пресуда ће показати шта је био циљ. Како ствари стоје ми се бојимо да ће уопште бити казне, а ако се тако нешто деси онда ми, заиста, нисмо никаква правно уређене држава - каже Радојка Филиповић, из Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца.

Милорад Којић, директор Републичког Центра за истраживање рата,ратних злочина и тражење несталих Републике Српске, изражава бојазан идсходом процеса против Орића.

- Живимо у држави у којој Бакир Изетбеговић прима Насера Орића као хероја и обећава му да он неће бити осуђен. Страх ме је шта ће бити од те пресуде - каже Којић.

Постоје бројни докази и изјаве Бошњака да се Насер Орић енормно обогатио у рату на продаји хуманитарне помоћи док су муслимани у Сребреници гладовали.

Хусо Салиховић, један од сребреничких команданата, у филму "Издани град-Сребреница" свједочи о Орићевој улози у ратном криминалу у овој општини.

- Све лоше и добро у Сребреници у рату везују су за Насера Орића - тврди Салиховић.

Насер Орић истицао се у бестијалности не само према Србима, већ и према сопственом народу. Сребреницу је напустио када је било најтеже, послије рата изградио је криминално-пословну каријеру и, поред свега, данас га у Сарајеву славе као националног хероја.

Зато се сутра на изрицању казне очекује присуство поштовалаца лика и дјела Насера Орића. Долазак су најавили и чланови породица убијених Срба из Подриња, што ће без сумње наелектрисати атмосферу у судници. Без обзира каква пресуда буде- осуђујућа или ослобађајућа, Суд БиХ сутра је, можда, на најтежем испиту од свог оснивања.