latinica  ћирилица
08/10/2017 |  16:02 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Којић: Једино прихватљива осуђујућа пресуда за Насера Орића

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да би свака пресуда Суда БиХ осим осуђујуће за муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића била катастрофална.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Не желим да себи узмем за право да улазим у одмјеравање казне Насеру Орићу, али мислим да је сасвим довољно доказа понуђено да овдје пресуда буде осуђујућа и она не бих смјела бити мала - рекао је Којић.

Којић је напоменуо да из овог предмета произилази још случајева у којима је злочине починио Насер Орић, а који нису били предмет суђења пред Хашким трибуналом, гдје је он ослобођен.

Он је подсјетио да је та пресуда Хашког трибунала била политички мотивисана, усмјерена на стварање једне слике о Сребреници и Србима као злочинцима и јединим жртвама Бошњацима, што није тачно.

- У Средњем Подрињу од 1992. до 1995. године страдало је више од 2.400 Срба, од чега 198 жена, око 50 дјеце и ови злочини су чињени углавном на највеће српске празнике, што значи понављање одређених историјских дешавања са тог подручја - нагласио је Којић.

Он је рекао да слика о Сребреници није црно-бијела и не смије да буде, јер правосуђе у БиХ треба искључиво да се бави правдом и да та правда буде задовољења за породице жртава, саме жртве и за нормалан суживот народа, не само на подручју Подриња, већ читаве БиХ.

Суд БиХ сутра ће објавити првостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженима за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.

Извор: СРНА