latinica  ћирилица
08/10/2017 |  17:57 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Епископ Фотије служио литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Тузли

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас у храму Успења Пресвете Богородице у Тузли Свету архијерејску литургију, пред великим бројем вјерника, представника вјерских заједница и власти Тузланског кантона и града Тузле.
Епископ Фотије (фото:eparhija-dalmatinska.hr) -
Епископ Фотије (фото:eparhija-dalmatinska.hr)

Епископ Фотије у краћој бесједи рекао је да треба истински да се молимо Богу да Тузла постане град мира, разумијевања и толеранције, братске љубави и суживота, јер је тај град кроз историју имао много више мирних периода него невоља, несретних ратова.

- Из мирних периода требамо да учимо, поготово црква, да свејдочимо и бићемо истински свједоци самог Христа, који је уствари мир, да будемо свједоци хришћанске љубави, мира и јединства - рекао је владика Фотије.

Истичући да је политички мир само један обљесак духовног мира који човјек има у својој души када се сједињује с Богом, епископ Фотије је изразио наду да ће сваки наредни дан ићи у правцу мира, напретка и разумијевања.

Епископ зворничко-тузлански захвалио је вјерницима, представницима вјерских заједница, градских и кантонаних власти на доласку на овај свечан вјерски чин и најавио разговор са представницима локалне заједнице о неријешеним проблемима.

Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић рекао је новинарима да су вјерске заједнице, у односу на некадашње вријеме, далеко утицајније и да је веома важно да помогну хармонизацији односа, међусобном поштовању и повјерењу.

Премијер Тузланског кантона Бего Гутић изразио је очекивање да ће, на опште задовољство и добро свих народа, наставити да успјешно његују међукомшијске, међунационалне и међувјерске односе.

Епископ Фотије је преузео Епархију зворничко-тузланску након избора владике Хризостома за митрополита Дабробосанског.

Након служења литургије настављена је свечаност уз богат културно-умјетнички програм, који је приредило Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Тузла.

Извор: СРНА