latinica  ћирилица
09/10/2017 |  09:12 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ је за нас нежељено мјесто

Од Декларације о заштити српског народа се не одустаје, на њој се увелико ради и у новембру би требло да буде представљен приједлог њеног текста, поручио је у интервјуу за "Вечерње новости" предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (фото: Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Милорад Додик (фото: Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Приједлог ће бити доступан за иницијативе и сугестије. Биће довољно времена за јавну расправу о документу како би се обезбиједила што шира подршка, прије него што оде у парламент Србије и Републике Српске", рекао је Додик.

На оптужбе да је тај документ "великосрпски пројекат", он каже да Декларација свакако нема намјеру и амбицију да дира друге народе и њихова права, већ искључиво да афирмише наша национална и политичка права, српски национални идентитет, писмо, језик... "То ће бити садржина документа", истакао је Додик.

На опаску, да својом изјавом, да се неће одрећи снова да Србија и Република Српска буду једно, он је рекао да ту не види ништа спорно.

"БиХ је веома тешко одржива и ја нисам једини који о томе прича на тај начин. Никакве користи од БиХ немамо, имамо само проблеме с њом. Она је за нас нежељено мјесто", каже Додик.

На констатацију да је на ту његову изјаву реаговала и Амбасада САД у Сарајеву, оптужујући га да руши Дејтон и Устав БиХ, који не дају могућност отцјепљења ентитета, Додик је рекао да они ту могућност и не забрањују.

"Нека ми покажу гдје то пише. Наравно, из политичких разлога они потенцирају само оно што им одговара. Ако је ико прекршио Дејтонски споразум, онда је то управо америчка Амбасада у Сарајеву, активностима и потезима својих представника у БиХ у посљедњих 20 година", навео је Додик.

Додик је рекао да га не чуде изјаве бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна на његов рачун, наводећи да је Ешдаун спроводио политичко насиље, те да га не слуша ни ЕУ шта говори.

"Ствари не функционишу тако како је он научио, понашајући се овдје као слон у стакленој башти", додао је предсједник Српске.

Када је ријеч о случају Каталоније и Косова, Додик је рекао да је Република Српска најбоље осјетила дупле аршине међународне заједнице, али да међународна политика дуплих стандарда и фаворизовање права Бошњака, нису код Срба и Републике Српске ослабили вољу да одлучују о својој земљи.

"Напротив, таква политика нас је оснажила у увјерењу да без аутономије, која нам је додијељена у Дејтону, нема ни нашег опстанка", закључио је Додик.

Извор: Вечерње новости