latinica  ћирилица
09/10/2017 |  10:10 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Додик: У БиХ нема казне за злочине над Србима; Цвијановић: Пресуда срамотна (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС) -
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС)

Додик је нагласио да су свједоци застрашивани свих девет година колико је трајало суђење.

"Предсједник судског вијећа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитијумо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Позивам све Србе да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ", истакао је Додик.

Предсједник Српске је додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

Додик је подсјетио да је кривични прогон Насера Орића због злочина у Сребреници покренут прије девет година у суду у Бијељини, као и да су од тада многи свједоци застрашени, а неки и умрли под сумњивим околностима.

Према његовим ријечима, ово је тачка која се неће тек тако завршити.

"Не треба ми увјеравање никога од странаца да је ово судска пресуда која се мора поштовати. Ово Срби не могу да поштују, не могу да поштују ни Суд, ни Тужилаштво, ни државу у којој су предодређени да буду побијени, а да за то нико не буде кажњен", истакао је Додик.

Додик је рекао да је ово понижење српског народа и још једно увјерење да ова земља не треба да постоји, додајући да се ово не би десило да су у заједничким институцијама представници Срба који штите интересе српског народа.

"Када смо прије неколико година покренули иницијативу да се одредимо према Суду и Тужилаштву и када смо тражили консензус о томе, неки су исмијавали ту причу", напоменуо је Додик и додао да ти исти сматрају да имају лојалну опозицију у Српској и лојалне представника Срба у Сарајеву да могу да донесу било какву одлуку.

"Чињеница да је чак било и Бошњака који су свједочили о злочинима Насера Орића није била довољна да се изрекне казна за злочин који је учинио. Очекујем да ће сви који раде у заједничким институцијама заузети јасан став о овоме, јер даљи рад Суда и Тужилаштрва од нас неће имати никакву подршку", поручио је Додик.

Цвијановић: Нестало и посљедње зрно повјерења у правосуђе БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је након ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу нестало посљедње зрно повјерења у рад правосуђа БиХ.

Цвијановићева је рекла новинарима да је ова пресуда Суда БиХ катастрофална, скандалозна и срамотна, донесена упркос свим свједоцима и доказима које не посједују само правосудне институције БиХ, већ и многи странци, стране службе и амбасаде у БиХ.

"Ако је нешто и било од повјерења и наде /у правосуђе БиХ/, не вјерујем да више може постојати. Ово само показује да би било сасвим оправдано да се одрже разни референдуми, укључујући и онај о Суду и Тужилаштву БиХ", поручила је Цвијановићева након што је Суд БиХ данас првостепено ослободио Орића и припадника такозванеАрмије БиХ Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

На питање да ли је након ове пресуде вријеме за јединство власти и опозиције у Српској, Цвијановићева је рекла да је за то вријеме било и прије.

"Било је вријеме да се разговара о многим крупним темама, али очито да је недостатак те комуникације између људи из Српске који су у власти на нивоу БиХ и нас на власти у Српској учинио порозном ситуацију у многим сегментима, због чега се и дешавају многе ствари", рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да постоји потреба за дијалог политичких фактора и након недавног позива министра спољних послова у Савјету министара Игора Црнадка, али да исти касни бар три године.

"У ове три године, откако су они на власти /на нивоу БиХ/, није било стварног контакта, а мислим да је требало, јер су многе ствари заблокиране с обзиром на то да није било комуникације. Да не говоримо колико је ствари погрешно урађено због недостатка комуникације", навела је Цвијановићева.

Извор: Срна