latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:12 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Судија: Тужилаштво није ван "разумне сумње" доказало злочин

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.
Суђење Орићу - Фото: РТРС
Суђење ОрићуФото: РТРС

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Он је навео да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног свједока "О1", који према оцјени Вијећа, није био вјеродостојан.

Максумић је нагласио да је Тужилаштво морало бити свјесно контрадикторности исказа овог свједока које је дао током истраге и на главном претресу.

Образлажући све три тачке оптужнице, навео је да је "О1" на главном претресу говорио да је видио убиство, док у истрази, у двије раније изјаве, уопште не спомиње акцију на Залазју, као ни оптужене.

Образлажаући другу тачку оптужнице, убиство Милутина Милошевића у Лолићима, Максумић је релевантним оцијенио налаз вјештака Зорана Станковића који је потврдио да је на тијелу убијеног пронађена прострелна рана, док је "О1" говорио да су Орић и Мухић у Милошевића испалили рафал из аутоматске пушке.

"У истрази је свједок тврдио да није био очевидац, већ да је чуо о овом убиству. На главном претресу је казао како је са неколико метара гледао како оптужени пуцају у Милошевића. Налаз вјештака потврдио је супротно, те је Вијеће изјаве свједока оцијенило неприхватљивим", казао је Максумић.

Према његовим ријечима, трећу тачку оптужнице, убиство Митра Савића, Тужилаштво БиХ је покушало доказати свједочењем "О1" који је рекао да су Савића убили Орић и Мухић, пуцњима из пиштоља, а затим и из аутоматске пушке.

"Док у ранијим исказима није говорио о убиству, на главном претресу је говорио како је све гледао из непосредне близине. Супруга убијеног Савића, Стојанка, казала је да је он убијен у рову и да је погођен у уста. Исто је потврдила и доктор Весна Јовановић, која је била на препознавању тијела убијеног 1992. године, чије је изјаве Судско вијеће цијенило релевантним", рекао је Максумић.

Изрицању пресуде присуствовали су чланови организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице и Братунца који су након објаве ослобађајуће пресуде, разочарани напустили судницу.

Представници жртава су након изласка из суднице казали да је "Орић за њих и даље злочинац" и да се "питају након ове неправде како живјети скупа".

Представници бошњачких удружења и "Мајке Сребренице" аплаузом су поздравили излазак Орића и Мухића из суднице.

Извор: СРНА