latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Брутански медији: Америка одговорна за геноцид у Руанди

У чланку “Гардијана“ под називом “Тајна улога Америке у руандском геноциду“, говори се о томе да је убиство тадашњег предсједника Руанде, Жувенала Хабијаримане, реализовано уз помоћ ЦИА.
Руанда (фото:dw.com) -
Руанда (фото:dw.com)

Убиство Хабијаримане је био повод и почетак геноцида, када је према процјенама убијено чак око 800.000 лица. Британски лист “Гардијан“ је објавио текст који је настао као резултат истраге о геноциду у Руанди 1994. године, и који увелико противурјечи општеприхваћеној верзији догађаја.

Сличну верзију догађаја из 1994. године понудио је и британски канал Би-Би-Си у оквиру емисије “Руанда: Недоречена прича, која је емитована 2014. године. Након ове емисије је парламент Руанде усвојио одлуку да се забрани емитовање Би-Би-Сија у тој земљи.

Оба истраживања британских медија оптужују Пола Кагамеа, који је предсједник Руанде од 24. марта 2000. године до данашњих дана за умјешаност у убиство Хабијаримане. Осим тога, британски медији говоре да је већина жртава поријеклом из народа Хуту, а не Тутси, супротно општеприхваћеној верзији. Због сличних тврдњи је 2006. године Руанда на три године прекинула и дипломатске односе са Француском.

Актуени предсједник Руанде, Пол Кагаме, за којег се тврди да је учествовао у убиству свог претхоника, завршио је америчку војну школу у држави Канзас и "увијек је уживао подршку клана Клинтон и конкретно Мадлен Олбрајт", напомињу медији у Великој Британији.

Извор: Блиц