latinica  ћирилица
09/10/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

Линта: Пресуда понижавајућа за српски народ

Савез Срба из региона сматра да је ослобађајућа пресуда ратном злочинцу Насеру Орићу понижавајућа за српски народ, да бошњачкој елити у БиХ није стало до помирења са Србима и да ће то додатно појачати напетост и неповјерење.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Из Савеза истичу да је ослобађајућа пресуда Орићу понижавајућа за српски народ, али и очекивана, и представља још један доказ да је правосуђе БиХ пристрасно и етнички мотивисано.

"Ово је још један доказ да је правосуђе БиХ у функцији оправдања бесмислене теорије да су Срби током деведесетих година прошлог вијека били агресори и злочинци, а Бошњаци тобоже жртве које су водиле ослободилачки рат", наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Ту теорију, истичу из Савеза, нажалост, и даље заступају западне силе, чиме шаљу јасну поруку да им није стало да трајног мира, стабилности и помирења у БиХ и региону.

Из Савеза оцјењују да ће ослобађајућа пресуда ратном злочинцу Насеру Орићу додатно појачати напетост и неповјерење између српског и бошњачког народа, јер је код Срба учврстила доминатан осјећај неправде, а код Бошњака осјећај задовољства.

"Јасно је да бошњачкој елити није стало да помирења са Србима јер то подразумијева, између осталог, кажњавање свих ратних злочинаца и поштовање свих жртава без обзира на националну и вјерску припадност", истиче се у саопштењу које је потписао предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Извор: СРНА